Agris.cz - agrární portál

Nabídka vánočních kaprů se řídí přísnými normami

20. 11. 2003 | ČTK

Nabídka vánočních kaprů se řídí přísnými hygienickými a veterinárními normami. Podmínky upravuje zákon o veterinární péči a vyhláška k zákonu na ochranu zvířat proti týrání. Sladkovodní ryby, pokud nejsou prodávány porcované, se tak musejí uchovávat živé až do prodeje spotřebiteli. I prodejní místo musí splňovat hygienická kritéria, řekl dnes ředitel Rybářského sdružení České republiky Václav Šilhavý.

"Prodejní místo musí být vybaveno prodejním omyvatelným pultem, dostatečně velkými káděmi na živé ryby s přítokem a odtokem zdravotně nezávadné vody a musí být umístěno v blízkosti kanalizace," vyjmenoval základní požadavky Šilhavý. Kapři, kteří patří mezi hlavní chovné ryby v Česku, musejí být do prodejen dodáváni zdravotně nezávadní.

"Bez cizího pachu, prosti deformací těla, s čistou pokožkou, bez poranění zasahujícího do svaloviny těla nebo kostí hlavy," popsal zdravou rybu ředitel. Vyhláška pamatuje i na usmrcování šupináčů. Ryby mají být usmrceny omráčením a vykrvením. Provozy, kde se ryby zabíjejí, využívají pulzující elektrický proud, plynný oxid uhličitý nebo jiný vhodný schválený plyn, uvedl Šilhavý. V ostatních případech omračují prodejci ryby silným úderem do hlavy, bezprostředně poté je vykrví přetnutím míchy a cév řezem za hlavou nebo přetnutím cév v žaberních obloucích.

Největší dodavatel ryb na český trh doufá, že i letos se prodá na 4000 tun kaprů lovených z rybníků. Prodej živých kaprů z chovu představuje na domácím trhu zhruba 8000 tun ročně. Téměř polovina prodaného množství tak připadá na období Vánoc. Kapr se bude prodávat pravděpodobně za 70 až 80 korun za kilogram. Podle Rudolfa Provázka, ředitele společnosti Fish Market, která prodává třeboňské kapry, ceny každoročně rostou.

"Předpokládám, že by se cena měla zvednout tak o pět procent," řekl. Podle něj mají za sebou rybáři dva těžké roky poznamenané povodněmi a suchem a navíc zdražily i některé vstupy, například krmivo.


Zdroj: ČTK, 20. 11. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.12.2025 02:06