Agris.cz - agrární portál

Kafilérie v Žichlínku již kvůli BSE utratila 123 kusů dobytka

21. 11. 2003 | ČTK

Asanační podnik v Žichlínku na Ústeckoorlicku od středy kvůli takzvané nemoci šílených krav (BSE) utratil a zlikvidoval 123 kusů dobytka. Dnes pracovníci kafilérie sprovodí ze světa dalších zhruba 60 krav. Žádné problémy se zatím nevyskytly, řekl dnes ředitel společnosti Asanace Žichlínek Jan Nicák. Likvidace vrstevnic nakažené krávy z chovu společnosti Zeos z Lomnice nad Popelkou, má skončit do konce týdne. Z 57 krav, které byly v Žichlínku ve středu utraceny, nebyla podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna u žádné zjištěna BSE.

Celkem bude kvůli sedmému případu BSE vybito 874 zvířat z chovů v Libereckém a Hradeckém kraji. "V první etapě, která je tento týden, se má porazit asi 250 kusů," řekl dnes ředitel Krajské veterinární správy pro Pardubický kraj Josef Boháč. Druhá etapa likvidace krav má podle něj začít před Vánocemi a třetí fáze začátkem příštího roku. Ještě předtím podle ředitele hradecké veterinární správy Václava Dlauhoweského začne likvidace dobytka z jihomoravských Velkých Němčic, kde se objevil osmý případ krávy s BSE.

Kafilérie v Žichlínku vyrábí podle svého ředitele masokostní moučku, která se spálí. Moučku spálí v cementárnách v Mokré a Hranicích. "Nikde jinde spalovat, než v těch cementárnách, nemůžeme," prohlásil Nicák. Uvedená zařízení mají podle něj oprávnění k této činnosti od veterinární správy.


Zdroj: ČTK, 21. 11. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 00:26