Ceny tuzemských vín na trhu zůstanou po vstupu do EU beze změn
24. 11. 2003 | ČTK
Dramatická změna cen ani nahoru ani dolů nečeká po vstupu do Evropské unie milovníky tuzemských bílých i červených vín, řekl ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner. Zlevnit by ale mohla dražší moravská vína a po zrušení cla i některá zahraniční. Konzumenti se tak mohou v příštím roce těšit na vynikající ročník, který by nemusel být příliš drahý. Šéf Vinných sklepů Valtice Antonín Šťastný připomněl, že společnost sklidila ze 450 hektarů vlastních vinic hrozny o rekordní průměrné cukernatosti téměř 22 stupňů.
"Nižší obsah kyselin letos vyžadoval technologii řízeného kvašení; jinak budou vína fádní," doplnil. Mimořádnou cukernatost letos měly i hrozny na Znojemsku, kde dosáhla 20,5 stupně. V několika lokalitách zasáhlo révu zejména na písčitých polohách sucho, nicméně zvláště u odolných modrých odrůd bude patrná výrazná a intenzivní barva.
Podle Šťastného je letos velmi pěkné také Rulandské bílé s mírně banánovou příchutí. Ceny vín ovlivňují i obchodní řetězce, které nechtějí jít nahoru, uvedl ředitel. Vinaři se rovněž domnívají, že po otevření trhu se zvedne konzumace z 16,5 litru zhruba na 20 litrů vína na osobu a rok. Tuzemská výroba by poté pokrývala asi třetinu spotřeby.
Výrazný exportní potenciál vidí zejména šatovští vinaři v takzvaném ledovém víně, které musí projít podle nového zákona již nejméně sedmistupňovým mrazem. Valtická firma se letos orientuje na jinou specialitu, slámové víno, u něhož se obsah vody v hroznu snižuje jeho vysušením na vzdušném a chladném místě. Vinné sklepy Valtice, Znovín Znojmo a Víno Mikulov připravily na trh mladá vína pod společnou značkou Moravavíno Nouveau. Tyto svěží nápoje byly ještě před měsícem hrozny, jsou proto rychleji vyrobená a vinaři je doporučují vypít do Vánoc.
"Do budoucna uvažujeme o výrobě těchto mladých vín ze dvou bílých a dvou červených, nejvíce pěstovaných odrůd," uzavřel Šťastný.
Zdroj: ČTK, 24. 11. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 13:19
