Agris.cz - agrární portál

Mladé stromky umírají suchem

25. 11. 2003 | Silvarium

Čerstvě vysazené stromky a keře trpí a umírají! V některých lokalitách jich uhynula až polovina. Důvod? Dlouhé sucho, které má podle předpovědí trvat až do jara. Jediné řešení je dřeviny více zalévat. To je ale možné jen v zahradách a parcích. A navíc je to nákladné.

U listnatých stromků, které jsou obecně vitálnější, lesníci čekají, že by se na jaře mohly vzpamatovat. Část stromů museli pokácet i kvůli kůrovci, kterému sucho prospívá, bylo to asi sedm procent z pokácených dřevin. "Je to víc než normálně, ale kalamita to ještě není," řekl mluvčí Lesů ČR Pavel Řezáč. Zaléváním zachraňují stromky v jedné z největších českých okrasných školek v Litomyšli. Náklady na jejich pěstování se tak ale zvyšují.

Kdyby se sucho během zimy prohlubovalo, jak očekávají meteorologové, uvažovali by lesníci o odkladu výsadeb. K tomu ale v některých případech potřebují souhlas úřadů.


Zdroj: Silvarium, 25. 11. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 01:49