Agris.cz - agrární portál

Sojové proteiny

25. 11. 2003 | ÚZPI

V dnešní době se v souvislosti se zákazem zkrmování masokostních mouček hospodářským zvířatům obrací pozornost k rostlinným zdrojům bílkovin, především k sóje díky unikátní kombinaci tří faktorů - bohatých zásob této plodiny na světových trzích, příznivé ceny a vysoké nutriční hodnoty. Ve výživě hospodářských zvířat se využívá následujících pět typů produktů lišících se stupněm zpracování:· Plnotučná sója (FFS) a odtučněná sojová moučka (SBM) jsou známé komodity používané v krmných směsích pro drůbež a přežvýkavce a pro finální fázi výkrmu prasat, pro domácí miláčky a akvakultury. Jejich použití limituje obsah tzv. antinutričních faktorů (ANF) a to především v krmivech pro odstavená selata a v mléčných náhražkách pro telata. ANF je možné odstranit pomocí různých dalších úprav, výsledkem jsou tyto typy produktů sojového proteinu:

· koncentrát sojového proteinu (SPC) – vyrobený metodou alkoholové extrakce,

· izolát sojového proteinu (SPI) – vyrobený pomocí vodní extrakce, precipitace (srážení, vločkování) a rozpouštění,

· bioprodukt sojového proteinu (BSPP) – vyrobený pomocí patentované metody biokonverze.

Cena těchto tří moderních výrobků je vysoká, takže jejich použití musí předcházet pečlivá rozvaha o maximálním využití jejich unikátních vlastností, např. v mléčných náhražkách pro telata, kde musí být zajištěna dokonalá rozpustnost.

SPC má své místo ve vysokoenergetických krmivech pro pstruhy. V těchto krmivech může SPC nahradit až 75 % proteinu rybí moučky.

BSPP jsou vhodné pro telata ke stimulaci příjmu koncentrátů, zvyšují přírůstky a usnadňují přechod z tekuté mléčné náhražky na suché krmivo. U selat se zase projevuje prebiotickými účinky v tenkém střevě. V krmných dietách selat mohou BSPP v kombinaci s dalšími rostlinnými zdroji proteinu (např. pšeničný lepek, bramborový protein) plně nahradit rybí moučku.

Krmiva pro domácí mazlíčky jsou další potenciální odbytovou možností, bohužel u většiny evropských výrobců tohoto druhu krmiv ztratila sója svoji dobrou reputaci v souvislosti s pěstování geneticky modifikované sóji, která vyvolává odmítavé reakce u zákazníků.


Zdroj: ÚZPI, 25. 11. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 21:03