Agris.cz - agrární portál

Vánočních stromků bude letos dost, kvůli suchu bude méně borovic

27. 11. 2003 | ČTK

Dostatek vánočních stromků za ceny na loňské úrovni slibují letos před Vánoci lesníci i pěstitelé. A to i přesto, že kvalitu stromků někde poznamenalo suché léto. "Hlavně kvalitních borovic bude asi letos méně, protože jsou na sucho náchylnější a žloutnou," řekl místopředseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman. Podle Františka Partla z lesní správy Frýdlant se u borovic objevily ve zvýšené míře i houbové choroby. "Takové stromky ale prodávat nebudeme," ujistil.

Lesníci na severu Čech už podle něj začali stromky vyřezávat. Například ve Frýdlantu chtějí jejich prodej zahájit už o víkendu. "Zejména ve vyšších polohách musíme vyřezávat dříve, protože později bychom se tam už pro sníh nemuseli dostat," poznamenal Partl. Lesníci na severu Čech dokonce některé stromky zlevnili. Například smrk pichlavý do 1,5 metru přijde na stokorunu, loni byl o deset korun dražší. Podražily ale vysoké borovice, kterých je letos méně. Za strom přes 2,5 metru zaplatí zákazník 160 korun. Také na Vysočině už zahájili vyřezávání stromků, kterých prý bude dostatek. Ceny se ve srovnání s loňským rokem nemění, tradičně nejlevnější bude smrček, který podle výšky přijde na 50 až 80 korun. Správa městských lesů v Jihlavě nabídne kromě smrků i borovice a menší počet jedlí.

"Smrků bude dost, jsme smrkový kraj, borovice ale přikupujeme a těch není dostatek nikdy," řekl zástupce vedoucího střediska Miroslav Sahula. Jihlavské smrky budou stát do 70 korun, borovice přijdou asi na 150 korun a například ještě o sto korun více zaplatí lidé za stříbrný smrk. S řezáním stromků zatím čekají hlavně pěstitelé. Například ve společnosti Dendria Frýdlant počítají s výřezem na plantážích až v příštím týdnu. "Je to o něco později než v minulých letech, důvodem je hlavně teplé počasí," řekl pracovník společnosti Vladimír Nejeschleba. Ani Dendria, která pěstuje vánoční stromky na téměř deseti hektarech pozemků, s výrazným zdražováním nepočítá. Stromky se ale mohou prodražit zlodějům. Lesní stráž může za krádež stromku udělit na místě až 1000 korun pokuty. "V posledních letech ale krádeží ubývá, lidem se zřejmě do lesa pro stromek trmácet nechce, řada z nich má navíc umělý," poznamenal Josef Rákosník z lesní správy Ještěd. Přesto lesníci i pěstitelé zpřísňují před Vánoci dohled v lesích a na plantážích. Některé porosty ošetřují chemikáliemi nebo olamují větve. "Loni jsme postřiky prováděli, letos jsme takhle ošetřili především samostatně rostoucí stromy, hlavně jedle," doplnil Partl.

Chemické ošetření stromků používají hodně pěstitelé na plantážích. "Stříkáme stromky, které jsou určené k výřezu až v příštích letech, protože se už objevily případy, kdy přijeli zloději s nákladním autem a část plantáže vyřezali," vysvětlil Valdman. Chemická látka podle něj není běžně cítit, v pokojové teplotě se ale "rozvoní" a dokáže zloději zkazit Vánoce. Aby snížili riziko krádeží ve velkém, začali letos pěstitelé označovat prodávané stromky etiketami sdružení, což má zákazníkovi zaručit jejich původ a kvalitu.


Zdroj: ČTK, 27. 11. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 21:36