Maso bezpečné, nemocnou krávu odhalí na jatkách
28. 11. 2003 | Denik.cz
Poslední tři nové případy výskytu BSE u dobytka v České republice rozvířily hladinu diskusí. Přední odborníci tvrdí, že veřejnost nemusí mít obavy z konzumace hovězího masa, protože prochází údajně přísnými kontrolami. Navíc se u nás neprokázalo jediné onemocnění u člověka, jako tomu je např. ve Velké Británii.
To potvrdil i majitel dobrušských jatek Josef Kvasnička.
"Podle mě není možné, aby se do výroby dostalo maso z krávy s BSE. Na počet kusů je u nás stále evidováno minimum nemocného dobytka a navíc se provádějí testy, které nemoc vylučují a až poté se maso dále zpracovává. Do té doby se nepracuje ani s kůží," uvedl Kvasnička.
V praxi to vypadá tak, že bezprostředně po zabití každému zvířeti staršímu třiceti měsíců se odeberou vzorky mozkové tkáně, která putuje do Prahy. Veterináři tu vyloučí BSE a příslušná jatka mohou pokračovat ve zpracování.
"Každý vzorek putuje na expertizu pod číslem. Nikdo tedy neví, odkud kráva pochází a na jakých jatkách byla poražena. Tím se brání, aby nedošlo k úniku nebo i omylu," vysvětlil Kvasnička.
Zdroj: Denik.cz, 28. 11. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 12:38
