Agris.cz - agrární portál

Plzeňská teplárenská spálí příští rok nejméně 50.000 tun štěpků

29. 11. 2003 | ČTK

Plzeňská teplárenská (PT) začala s uhlím spalovat i dřevní štěpky z lesů a pil, které přidává k sokolovskému hnědému uhlí. Příští rok jich chce firma, která zásobuje teplem tři čtvrtiny krajského města, spotřebovat nejméně 50.000 tun. Podnik tento týden podepsal pětileté smlouvy s pěti dodavateli. Řekl to ředitel městské teplárny Tomáš Drápela.

Toto výrazně ekologičtější palivo sníží až o 15 procent emise i popeloviny. Navíc prodejní cena "zelené" elektřiny, kterou bude podnik vyrábět spolu s teplem, bude výhodnější. "To nám zajistí také mírné zvýšení tržeb z letos plánovaných 1,363 minimálně na 1,393 miliardy korun v roce 2004," dodal ředitel.

Po dvouměsíčních úspěšných palivových zkouškách už najela firma na plný provoz. Do konce roku zužitkuje 5000 tun štěpků. Nové topivo je sice výrazně dražší než uhlí, ale podporuje ho v souladu s evropskými normami Energetický regulační úřad. Díky subvencím tak bude výroba tepla levnější, protože cena souběžně vyráběné ekologické elektrické energie, již bude vykupovat Západočeská energetika, je pro PT finančně zajímavá.

Podnik bude biologický odpad využívat v nové kogenerační jednotce na společnou výrobu elektřiny a tepla. Ve fluidním kotli ročně spálí zhruba 200.000 tun sokolovského hnědého uhlí, což je třetina potřeb teplárny. Objemový poměr štěpků k uhlí je 1:4 a podnik tak ročně ušetří za nákup 40.000 tun fosilního paliva.

Po dohodě s Vodárnou Plzeň zahájila dále PT práci na studii spalování vodárenských kalů, s nimiž se už nesmí hnojit. Vodárna tak má problémy s jejich ukládáním. "Odpadů přibývá a my se chceme zaměřit na zpracování všech biologických druhů," dodal Drápela, jehož firma už testovala i rychle rostoucí dřeviny.


Zdroj: ČTK, 29. 11. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 12:21