Agris.cz - agrární portál

Lesy jsou plné hub, může za to teplý a vlhký podzim

2. 12. 2003 | Mladá fronta Dnes

Příroda opět překvapila: kdo právě teď vyrazí do lesa na houby, nevrátí se s prázdnou. Houby rostou dokonce víc než letos v létě. Místo aby houbařská sezona pár týdnů před Vánocemi končila, zažívají houbaři největší žně tohoto roku.

"Opravdu rostou hodně. Opožděně, ale přece. Nejvíc plných košů nosí podle našich zpráv lidé na Moravě," říká Miroslav Smotlacha z České mykologické společnosti.

Celkem se dá najít přes padesát druhů hub. Hlavně čirůvky, šťavnatky, hlíva ústřičná či penízovka sametonohá a máslová.

"Na loukách jsou sem tam i žampiony a kupodivu v jehličnatých lesích rostou i suchohřiby hnědé, které jindy touto dobou už dávno nejsou vidět," popisuje přerovský mykolog Jiří Polčák.

Může za to nynější teplo a vlhko. "Počasí by mělo vydržet stejně příjemné ještě celý tento týden. Žádné větší ochlazení v nejbližších dnech nečekáme," uvedl pak meteorolog Pavel Šimandl. Úrodu v lese tak ukončí až příchod prvních mrazíků.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 2. 12. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 00:12