Agris.cz - agrární portál

Nové enzymy pro pekárenskou výrobu

4. 12. 2003 | ÚZPI

Německá společnost zabývající se výrobou enzymů AB Enzymes, oslavila třicáté výročí zahájení výroby pekařských enzymů xylanázové řady uvedením na trh dvou nových výrobků z rodiny Veron. Jedná se o preparát Veron ESL (Extended Shelf Life), představující amylolytický enzym na bázi již existujícího enzymu Veron Anti společnosti AB, jehož působením se prodlužuje čerstvost pekařských výrobků v průměru o tři dny. Preparát Veron ESL výrazně zlepšuje reologické vlastnosti těsta, které je znatelně méně lepivé a vykazuje vyšší elasticitu.

Pokud se týká používání, jedná se v zásadě o univerzální prostředek. Druhým novým výrobkem je enzymový preparát Veron Rye, určený pro pekařské výrobky obsahující žito. Tento nejnovější celulázový preparát zlepšuje jakost těsta a zvyšuje jeho schopnost zadržovat plyny. Rovněž zlepšuje fermentační schopnost těsta s vysokým obsahem žitné mouky. Těsta s preparátem Veron Rye jsou sušší, vyrobený chléb má výrazně větší objem, zvyšuje se i výtěžnost těsta, a to o 2–3 %. Společnost nezapomíná ani na původní výrobky xylanázového typu a vyvíjí nové kombinované xylanázové preparáty a je schopna vyhovět veškerým specifickým požadavkům pekařských firem přípravou enzymových preparátů na míru.


Zdroj: ÚZPI, 4. 12. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.12.2025 09:41