Cukrovar České Meziříčí zvýšil produkci na rekordních 53.000 tun
15. 12. 2003 | Hospodárske noviny
Cukrovar v Českém Meziříčí na Rychnovsku, který patří mezi největší české cukrovary, letos zvýšil produkci cukru o šest procent na rekordních 53.000 tun. "Letošní kampaň, která skončila po 80 dnech v sobotu, byla jednou z nejlepších v historii cukrovaru," řekl ředitel podniku Josef Světlík. Cukernatost se podle něj pohybovala na vysoce nadprůměrných 17,5 až 20 procentech, zatímco loni byla mírně nad 16 procenty. Na výrobu rekordního množství cukru proto podniku stačilo při nižších hektarových výnosech zpracovat kolem 340.000 tun řepy proti loňským 370.000 tun. "Pro sklizeň i zpracování byly letos optimální podmínky," řekl Světlík. Řepa, kterou podnik kupuje zejména od pěstitelů z okresů Rychnov nad Kněžnou, Hradec Králové, Náchod a Jičín, byla čistá, bez hlíny a jiných příměsí. Denně podnik v průměru zpracoval přes 4300 tun řepy, zatímco loni to bylo přes 4000 tun. I díky tomu byla letošní kampaň v Českém Meziříčí proti loňsku o 13 dní kratší. Meziříčský podnik patří společnosti Cukrovary TTD, která je největší českou cukrovarnickou firmou. Vedle Českého Meziříčí má skupina cukrovary v Mělníku a Dobrovici u Mladé Boleslavi. Loni vyrobila 192.000 tun cukru, letos čeká výrobu mezi 180.000 až 190.000 tunami. V celé ČR by se podle údajů ministerstva zemědělství mělo letos vyrobit asi 520.000 tun cukru. Rozhodujícími vlastníky Cukrovarů TTD jsou francouzská společnost Société Anonyme Sucriére do Berneuil sur Aisne a německý Nordzucker AG.
Zdroj: Hospodárske noviny, 15. 12. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 18:17
