Camplík: Ceny potravin po vstupu do EU asi mírně porostou
19. 12. 2003 | ČTK
Ceny potravin po vstupu do EU asi postupně mírně porostou, odhaduje prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. Vývoj cen bude podle něj záviset na jednotlivých komoditách a růst se může pohybovat v rozmezí tří až pěti procent příští rok. "Nečekám žádné skokové zdražování," řekl Camplík. Ceny přitom ovlivní řada faktorů. Otazníkem je sklizeň obilovin, kde opakování letošní neúrody by se zřejmě promítlo do cen pečiva, mouk i cukrovinek, ale přes krmné obilí i do cen masa.
Důležitý bude také vliv regulace na trhu s cukrem v EU. Pokud by cukr podražil, mohlo by to ovlivnit ceny řady produktů, od cukrovinek po nápoje, soudí Camplík. Na druhé straně u některých potravinářských oborů se sníží DPH z 22 na pět procent, například u čokolády, káva či čaje. Potravináři také budou mít možnost bez bariér nakupovat suroviny na zahraničních trzích, což může přispět k udržení nákladů. Tlakem dovozů také zesílí konkurence, takže prostor pro zvyšování cen hlavně zpočátku asi nebude příliš velký, soudí Camplík.
Růst podle něj bude podíl výrobků pod privátními značkami řetězců. V tuzemsku je jejich podíl poměrně nízký, kolem deseti až 15 procent, zatímco v Evropě to bývá až 60 procent. "Prostor pro privátní značky je velký a je to způsob, jak držet ceny níže," řekl Camplík. Tyto značky jsou možností hlavně pro malé a střední podniky. Mimo jiné proto, že výrobci produkt nemusí nákladně marketingově podporovat, protože si to zajistí obchodníci, dodal.
Zdroj: ČTK, 19. 12. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 22:32
