Agris.cz - agrární portál

Státní podnik Lesy ČR letos vytěží nejvíce dřeva v historii

19. 12. 2003 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky letos vytěží přes 7,5 milionu metrů krychlových dřeva, což bude největší těžba v historii firmy. Proti loňsku to bude přestavovat nárůst asi o dvě procenta. Důvodem rekordní těžby je likvidace větrné kalamity desetiletí z loňského října a mimořádná těžba dříví napadeného kvůli letošnímu suchu kůrovcem. Lesy ČR hospodaří na více než polovině lesů v zemi. Podnik přitom pro druhé pololetí původně uvažoval, že letos těžby omezí, aby tím ulevil přetíženému trhu a umožnil soukromým vlastníkům lesů dříví slušně prodat. "Bohužel přišlo enormní sucho a s ním kůrovec," řekl mluvčí podniku Jan Řezáč.

Poznamenal, že i přes rekordní těžby dříví ve státních lesích neubylo, protože roční přírůst dřevní hmoty se pohybuje kolem 9,5 milionu kubíků. Přes mimořádně velké těžby se tržby podniku sníží z loňských 5,15 miliardy korun pod pět miliard. "Průměrné zpeněžení dříví letos kleslo asi o 19 procent. Důvodem je trvalý pokles cen dřeva a horší ceny u méně kvalitního dříví z větrné kalamity," řekl ekonomický ředitel Zdeněk Cába. Zvýšené náklady na likvidaci větrné kalamity a kůrovce se promítnou i do hospodářského výsledku podniku. "Zisk před tvorbou a použitím rezerv by se měl pohybovat kolem 200 milionů korun," uvedl Cába.

Loni měly Lesy ČR čistý zisk 282 milionů korun. Vedle větru a kůrovce podnik letos zasáhlo i personální zemětřesení. Ministr zemědělství Jaroslav Palas v září odvolal dlouholetého generálního ředitele Jiřího Olivu a na jeho místo jmenoval Kamila Vyslyšela. Ke změnám následně došlo i na postech ekonomického a výrobně-technického ředitele. Nové vedení podniku pak zahájilo revizi všech smluvních vztahů s obchodními partnery. Půjde však o dlouhodobou záležitost, protože většinu smluv na těžební a pěstební činnost má podnik uzavřenou na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou dva roky. Revizí smluv by chtěl podnik dosáhnout lepšího pozice při vyjednávání o cenách dřeva. Hospodaření podniku po personálních změnách začali šetřit detektivové Služby pro odhalování korupce a finanční kriminality. Šetření policie údajně zahájila na udání.

"Podklady podnik policii předal do konce listopadu. Nyní probíhají výslechy. Zatím nebyly učiněny žádné závěry," řekl Řezáč. V podniku také provedl pravidelnou kontrolu Nejvyšší kontrolní úřad, který by měl závěry zveřejnit začátkem příštího roku. Prvním hmatatelným rozhodnutím nového vedení byla změna organizační struktury podniku, která se od 1. ledna přizpůsobí krajskému uspořádání republiky. Z původních 17 oblastních inspektorátů, které jsou detašovanými pracovišti hradeckého ředitelství, zůstane 13 a jejich hranice budou přibližně odpovídat krajům. Redukcí inspektorátů firma zruší zhruba 30 míst. Do budoucna podnik uvažuje i o redukci lesních správ, kterých je zatím 85. Letošní rok byl ve státním podniku také ve znamení soudních pří s Františkem Oldřichem Kinským, který se v České republice domáhá rodového majetku. Kinský po Lesích ČR požaduje vydání 10.400 hektarů lesů a desítek budov, hájoven, lesoven, domků i rybníků. Podnik odmítl Kinskému majetek vydat, soudy zatím v žádném případu pravomocně nerozhodly.


Zdroj: ČTK, 19. 12. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 10:16