Agris.cz - agrární portál

Pro vinařské firmy je konec roku nejlukrativnějším obdobím

22. 12. 2003 | ČTK

Největší jihomoravské vinařské firmy zaznamenávají před Vánocemi a na přelomu roku zpravidla razantní nárůst tržeb. Spotřebitelé mají zájem nejen o odrůdová vína, ale stále více i o dražší speciality typu ledových či slámových vín. Před koncem roku lidé k tradičnímu přípitku kupují více i vína šumivá či sycená. "Víno je stále pouze příležitostný nápoj," řekl dnes ČTK ředitel společnosti Víno Mikulov Jaroslav Hlaváč. I když se tomuto nápoji věnuje stále více propagace, jen asi pětina lidí podle jeho odhadu kupuje víno pravidelně. Ostatní si jej dopřejí pouze pro zvláštní příležitosti nebo právě o svátcích. Mikulovští nedávno pro gastronomii a náročnější klientelu představili kolekci Vinařství Pavlov, které se specializuje na přívlastková vína. Novou kolekci tvoří odrůdy ročníku 2002 Sauvignon a Rulandské šedé výběr z hroznů a Pálava a Chardonnay výběr z hroznů. Všechna vína pocházejí z okolí Pavlova na Břeclavsku, kde firma hospodaří na 28 hektarech mladých vinic. Víno Mikulov plánuje letos celkový prodej asi dvacet milionů lahví, což je o šest milionů lahví více než v loňském roce. Vinium Velké Pavlovice přešlo kvůli vyšší poptávce na trhu z dvousměnného na třísměnný provoz. Podle obchodního ředitele Pavla Vacka je posílení odbytu patrné už od října. Firma prodala za pět měsíců od července téměř čtyři miliony lahví, což je meziročně o téměř 18 procent více. Zájem je zejména o vína s garancí původu a vyšší kvalitou, kterých odhadem podnik prodává o pětinu více. "Lze odhadnout, že s trendem zvyšování celkové spotřeby vína v tuzemsku souvisí i zvýšení spotřeby ve vánoční hlavní sezoně," míní Vacek. Tuzemská spotřeba dosahuje kolem 13 litrů na hlavu a rok a v posledním období se zvedla o pětinu. Více než 60 procent vína se do České republiky dováží. Gastronomický specialista Milan Magni doporučuje k večeři na Štědrý večer více druhů a typů vína. Jako aperitiv považuje za nejlepší lehká a ovocitá bílá vína a k hlavnímu chodu, pokud to bude ryba, výraznější a opět bílé víno. "Mohly by být ve vyšších kategoriích odrůdy Ryzlink rýnský, Neuburské či Sauvignon," dodal Magni s tím, že k cukroví se hodí například víno ledové.


Zdroj: ČTK, 22. 12. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 16:33