Firma Maso uzeniny Vamberk přesune výrobu konzerv do Olomouce
7. 1. 2004 | Hospodářské noviny
Společnost Maso uzeniny Vamberk, která ve Vamberku na Rychnovsku ke konci prosince skončila s masnou výrobou, přesune svou produkci masových konzerv do nového provozu v areálu Hanáckého masokombinátu Olomouc. Uzenářské výrobky již Hanácký masokombinát pro firmu pod její značkou vyrábí. Řekl dnes jednatel vamberské společnosti Karel Vařeka. Výrobu ve Vamberku firma ukončila, protože nedokázala splnit hygienické normy Evropské unie, jež v České republice platí od 1. ledna. Ze zhruba 120 zaměstnanců si ve Vamberku ponechala 24 lidí v obchodním a ekonomickém oddělení a distribuci konzerv. "Hanácký masokombinát měl volnou kapacitu v uzenářských výrobcích. Konzervárenskou výrobu nemá, takže pro něj nejsme konkurencí," podotkl Vařeka k přesunu výroby na Moravu. Konzervárenskou technologii z Vamberka by chtěl podnik do pronajatých prostor v Olomouci přesunout tak, aby tam v dubnu mohl zahájit výrobu. Náklady na přestěhování a další úpravy provozu Vařeka odhadl na pět milionů korun, což je podle něj několikanásobně méně, než kolik by stála rekonstrukce provozů ve Vamberku. V Olomouci bude firma do konzervárenského provozu shánět asi 35 nových zaměstnanců, protože žádný z propuštěných lidí z Vamberku nabídku pracovat v Olomouci nevyužil. Odběratelé konzerv z vamberecké firmy by podle Vařeky neměli nic pocítit, protože firma jim bude dodávat předem vyrobené zboží. I po přemístění výroby by společnost Maso uzeniny Vamberk chtěla dosahovat měsíčních výkonů kolem 14 milionů korun, tedy stejně jako v posledních měsících výroby ve Vamberku.
Zdroj: Hospodářské noviny, 7. 1. 2004
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 13:10
