Klasu získalo již 271 potravinářských výrobků, řada jich neuspěla
9. 1. 2004 | ČTK
Značku Klasa pro kvalitní domácí potraviny dosud ministerstvo zemědělství udělilo 271 výrobkům od 56 podniků. Dnes předal ministr zemědělství Jaroslav Palas potravinářům 82 ocenění v restauraci Žofín v Praze. Ministerstvo dosud zamítlo řádově desítky výrobků. Další certifikáty by se měly udělovat počátkem března na výstavě Salima. Značku Klasa zatím obdržely různé mléčné, masné a pekárenské výrobky, alkoholické i nealkoholické nápoje, rybí produkty, lahůdky či zpracované ovoce a zelenina.
Zájem potravinářů je podle Palase jasným signálem toho, že si uvědomují nutnost propagace svého zboží. Po vstupu do Evropské unie bude třeba značku využít vůči konkurenci ze současných členských států, ale hlavně z nově přistupujících zemí, dodal ministr.
Ocenění Klasa mohou získat pouze výrobky se stoprocentním podílem národní práce. Mezi další kritéria pro udělení značky patří splnění stanovené spotřeby tuzemských surovin, která u mléčných, masných, drůbežích a mlynářských výrobků, těstovin, chleba a pečiva činí 90 procent. Vysoké nároky se kladou i na kvalitu a bezpečnost potravin. Žadatel musí být držitelem certifikátu ISO nebo certifikátu systému kritických bodů.
Udělování značky Klasa je jádrem základního programu propagace českých agrárních výrobků. Od letoška měla program včetně správy známek převzít marketingová agentura. Protože se ji ale nepodařilo vybudovat podle původního harmonogramu, rozhodl Palas o vytvoření marketingového odboru v rámci Státního zemědělského intervenčního fondu.
"Je pro mě zklamáním postup sekce potravinářů, která se tímto úkolem nevyrovnala," řekl novinářům ministr. Nevyloučil v této souvislosti personální změny v potravinářském odboru MZe. V současnosti se koná výběrové řízení na ředitele marketingového odboru. Do funkce by měl být uveden nejpozději do 14 dní, prohlásil Palas. Odbor bude mít kolem 15 pracovníků a rozpočet zhruba 200 milionů korun. Zabývat by se měl akcemi na podporu prodeje, prezentací české potravinářské produkce na domácích i zahraničních výstavách či pořádáním odborných konferencí.
Zdroj: ČTK, 9. 1. 2004
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 15:19
