Agris.cz - agrární portál

Potravináři požadují peníze na reklamu českých výrobků

13. 1. 2004 | Listy Strakonicka

Potravinářská komora se ohrazuje, vysvětluje a chce po státu to, co potravinářům slíbil: peníze na propagaci českých produktů. Do České republiky totiž v poslední době zavítalo hned několik desítek potravinářských firem z Německa a Rakouska, ale i z Itálie a vystavovaly své zboží. Vždy tomu tak bylo za podpory marketinkové agentury. Na výstavy přijeli podpořit své potravináře zástupci státu, v případě Rakouska sám ministr zemědělství Pröll. "Snad si toho naši představitelé vlády a politici, všimli," svěřil své pocity prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík.

My a Evropa

Viceprezident komory Ladislav Steinhauser se za větší podporu státu marketinkovým záležitostem potravinářů přimlouvá. "Náš obor odevzdává státu na daních přes 1,3 miliardy korun," uvedl. Nemělo by být proto zase až tak velkou překážkou slíbené miliony na marketinkovou agenturu vyplatit. Steinhauser se vyjádřil i k dění uplynulých dní a zastavil se u problematiky potravinářských provozů. "O nás se mluví tak, že nemáme v podnicích hygienu," uvedl.

"Zpráva Evropské komise se tomuto tématu věnovala dokonce na několika stránkách a Českou republiku hodila do jednoho pytle i s dalšími kandidátskými státy, kde hygiena je v mnohém na tom hůř. Začalo se i nadsazovat a přetřásat toto téma, až nabralo na rozměru vážnosti situace. Dosáhli jsme toho, na co přesně čeká naše konkurence ze zahraničí. Zbývá už jen učinit krůček k veřejnému nabádání zahraničního konzumenta ve smyslu, člověče, ne abys v České republice jedl uzeniny, neopovaž se ochutnat sýry nebo jiné potraviny. Jsou nekvalitní, vyrábějí se ve špinavých provozech," zlobí se Ladislav Steinhauser na vypouštění jakýchsi nepatřičných sdělení, která mají ke skutečnosti velmi daleko.

Nelíbí se mu ani to, že Evropská unie velkoryse nabídla další přechodné období pro ty potravinářské provozy, které modernizace nezahájily a ani nezahájí. Jen by využily další tříleté nabídky maximálně těžit z výroby, aniž by se co na kvalitě výroben a provozů změnilo. Proto on i celá Potravinářská komora tuto nabídku odmítá a brání se i nařčení, že k hygieně v potravinářství máme ještě hodně daleko. Ty provozy, které modernizovaly, jsou naprosto srovnatelné s provozy Evropské unie a mnohé jejich parametry i převyšují.

Odborníci z potravinářské komory se vyjadřují i ke třetí důležité otázce, a to jsou dovozy potravin a jejich cena. "Dovoz potravin naroste po vstupu do Evropské unie. Bylo tomu tak i v minulosti u přistupujících států, které řekněme měly úroveň dovozu na pěti procentech, a ta se zvýšila na 20 až 30 procent. Pokud to má potravinářství a zemědělství přežít, stejné množství se musí vyvézt," řekl ředitel Potravinářské komory Miroslav Koberna.

Vývoz potravin

"Představa, že vyvezeme prasata, skot a obilí, je špatná, přesně řečeno neefektivní. My musíme vyvážet výrobky. Budeme se utkávat v potravinách," dodal. Miroslav Koberna se vyjadřoval i k cenám a konkurenceschopnosti na této úrovni. "Ceny zemědělských vstupů jsou už dnes stejné. Tvoří od 60 do 80 procent nákladů. Ceny energie jsou v zemích Evropské unie již také stejné, jejich finanční náklady v rovině půjček a úvěrů jsou nižší a zbývá pracovní síla. Ta jejich není zase o tolik dražší. V zahraničí jsou pracovníci z třetích zemí jako velmi levná pracovní síla. To si musíme uvědomit při hodnocení ekonomiky nákladů," analyzoval Koberna.

Podle jeho slov bude nyní záležet na kvalitě produkce. "Lidově řečeno, nesmíme se nechat nachytat, jinak si v Evropě léta neškrtneme," uzavřel Koberna.


Zdroj: Listy Strakonicka, 13. 1. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.12.2025 14:23