Agris.cz - agrární portál

Olomoucký závod Setuzy dodává slunečnicový odpad teplárnám Dalkia

16. 1. 2004 | ČTK

Olomoucký závod akciové společnosti Setuza začal v těchto dnech teplárenské firmě Dalkia Česká republika dodávat slunečnicový šrot, který vzniká jako odpad při zpracování slunečnicového semene určeného na výrobu rostlinných olejů. Dalkia ČR, dříve Dalkia Morava, používá slunečnicový šrot jako ekologické palivo ve svých teplárnách v Olomouci a Krnově.

Mluvčí Setuzy Marie Logrová dnes řekla, že olomoucký závod ročně vyprodukuje 30 až 40.000 tun tohoto rostlinného odpadu, jenž dosud dodával pouze zemědělské prvovýrobě ke zkrmení. "Smlouva s Dalkií se pro naši firmu pozitivně projeví především v letním období, kdy vzhledem k dostatečnému množství zeleného krmiva poptávka po šrotech klesá," uvedla Logrová. Obě firmy smlouvu o dodávkách slunečnicového šrotu podepsaly na jeden rok.

"Po vyhodnocení kontraktu rozhodneme o další vzájemné spolupráci," doplnila Logrová. Dalkia ČR se společně s Krnovem nedávno pustila do projektu na využití biomasy, který si vyžádá investici kolem 120 milionů korun. "Počítáme ale s tím, že Krnovská teplárna, která jinak spaluje černé i hnědé uhlí, díky projektu v budoucnu nahradí své tradiční palivo z 20 až 30 procent biomasou, což jsou přírodní produkty a zbytkové suroviny, jako je štěpka, dřevní piliny, zbytky z lisování slunečnicových semen a šťovíků," uvedl již dříve mluvčí společnosti Dalkia ČR Milan Wagner.

Výhody spalování biomasy podle Logrové nespočívají pouze v její vyšší tepelné účinnosti, ale přináší i snadnou regulaci výkonu a nižší podíl emisí. "Kysličník uhličitý, který vzniká při spalování organické hmoty, je znovu absorbován při růstu rostlin. Vzhledem k tomuto obnovitelnému procesu nepřispívá spalování biomasy ke skleníkovému efektu," podotkla.

Setuza provozuje v Olomouci nejmodernější rafinerii rostlinných olejů v zemi, jež dříve patřila zkrachovalé akciové společnosti Milo ze zbankrotované skupiny Milo Holding. V hanácké metropoli Setuza vyrábí i metylester řepkového oleje, který se používá při výrobě bionafty, a biologicky odbouratelné mazací oleje.


Zdroj: ČTK, 16. 1. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 13:52