Agris.cz - agrární portál

Kontroly EU proměnily potravinářské provozy v nedobytné pevnosti

21. 1. 2004 | ČTK

V nedobytné pevnosti se dnes dopoledne proměnilo uzenářství v Ústíně na Olomoucku a mlékárna v Otinovsi na Prostějovsku. Dvojici provozoven si totiž za cíl svých kontrol vybrali inspektoři Evropské unie, kteří již druhým dnem na Olomoucku zjišťují, zda tamní potravinářské podniky odpovídají hygienickým a veterinárním směrnicím EU. V obou potravinářských provozech se dopoledne kromě inspektorů a veterinářů oděných v bílých pláštích pohybovali pouze jejich zaměstnanci. Smůlu měli například elektrikáři, kteří přijeli do mlékárny v Otinovsi. Stejně jako předtím pracovníci prádelen museli kvůli kontrole zůstat na zápraží. Inspektoři, kteří po celou dobu kontrol ani jednou nevyšli z provozoven ven, nechtěli výsledky své práce komentovat s tím, že všechny kontroly budou vyhodnoceny 30. září v Praze. "Tříhodinová kontrola byla náročná a velmi důkladná. Inspektoři se nejprve chtěli seznámit s historií naší firmy, jejím výrobním programem a tím, jak náš provoz po stránce veterinární odpovídá nové vyhlášce. Byli dobře seznámeni s problematikou a ptali se na zásadní věci," řekl jednatel mlékárny v Otinovsi Vladimír Spurný. Mlékárna v Otinovsi, která s roční produkcí kolem jednoho tisíce tun plesnivého sýru Niva patří mezi jeho největší tuzemské producenty, kvůli přípravě na vstup země do EU investovala do úprav provozu zhruba 32 milionů korun. "Postavili jsme například novou plynovou kotelnu a sociální zařízení. Největší investici, která se včetně technologie pohybovala kolem 13 milionů korun, představovalo vybudování nových zracích sklepů, které jsme původně měli v nedaleké jeskyni," uvedl Spurný. Dvojice inspektorů sice při odchodu z mlékárny nepronesla ani jedno slovo, z výrazů na jejich tvářích však čišela spokojenost. "Když inspektoři skončili s kontrolami, tak ochutnali náš sýr a říkali, že jim chutnal," uvedl Spurný. V Olomouckém kraji musela být uzavřena desetina potravinářských provozů, protože nesplňovaly požadavky hygienických a veterinárních směrnic EU a nyní i českého práva. Šestičlenná mise z Bruselu zahájila svou práci v ČR v pondělí a skončit má 30. ledna. Prověřit by měla asi 1,5 procenta potravinářských závodů. Pracuje ve dvou týmech, z nichž první se tento týden zaměří na Prahu a okolí a Liberecký kraj, druhý tým vyrazil do Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Čeští veterináři v loňském roce hodnotili celkem 4200 provozů a z nich uzavřeli 505 závodů, které nesplňovaly požadavky hygienických a veterinárních směrnic. Veterinární správa nevylučuje, že inspektoři z EU mohou ještě objevit nějaké nedostatky, ale neočekává žádná závažná pochybení.


Zdroj: ČTK, 21. 1. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.12.2025 05:28