Agris.cz - agrární portál

Pivovary loni zvýšily výrobu piva o 2,3 procenta na 18,3 mil. hl

29. 1. 2004 | ČTK

Pivovary v České republice loni vyrobily 18,27 milionu hektolitrů piva, což bylo o 2,3 procenta více než v roce 2002. Na dnešním setkání s novináři to řekl předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Výroba sladu, který je jednou z hlavních surovin pro výrobu piva, loni podle předběžných výsledků stoupla o šest procent na 480.000 tun. Poptávka tuzemských pivovarů po sladu se od roku příliš nemění, ale export této tradiční české komodity se daří zvyšovat, upozornil člen předsednictva svazu Richard Paulů. Vývoz činí 220.000 tun a míří zejména do Polska, Ruska, Německa, Rakouska a na Kubu. "Česká republika je a měla by být i do budoucna soběstačná v produkci sladovnického ječmene," dodal.

V ČR je nyní činných 35 sladoven a jejich počet postupně klesá. Důvodem je podle Paulů koncentrace v českém sladařství a uvádění nových velkých sladoven do provozu. Zatímco v roce 1994 vyráběly sladovny s produkcí nad 40.000 tun 40 procent sladu, loni to bylo přes 70 procent celkového objemu. Český slad používají nejvýznamnější světové pivovarské společnosti, jako jsou například SABMiller, Interbrew či Heineken. K největším sladovnám v ČR patří sladovny Plzeňského Prazdroje a sladovny v Nymburku, Kroměříži a v Hodovnicích ze skupiny Sladovny Soufflet ČR. Ta je součástí největšího sladařského holdingu na světě, francouzské Soufflet Group. Pěstování a šlechtění jarního ječmene, ze kterého se slad vyrábí, má na území Čech a zejména Moravy tradici od středověku. Slad tvoří barvu a chuť piva a vytváří v něm alkohol. "Tak jako chmel je kořením piva, slad je jeho duší," poznamenal Paulů.


Zdroj: ČTK, 29. 1. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 08:09