Agris.cz - agrární portál

Liberecký Pivovar Hols od března zdraží desítku a jedenáctku

16. 2. 2004 | ČTK

Soukromý Pivovar Hols Vratislavice od března zdraží deseti- a jedenáctistupňové pivo, které tvoří jeho nosný program. Po plzeňském Prazdroji je to další výrobce piva, který oznámil zvýšení cen. Od zahájení výroby v roce 2000 Hols desítku a jedenáctku prakticky nezdražoval a v současné době ji prodává za ceny nižší než ostatní regionální pivovary, řekl dnes Jaroslav Toman z obchodního oddělení podniku. Důvodem zdražení o 5,3 procenta jsou podle něj rostoucí výrobní náklady. "I po zdražení ale budeme v kraji patřit k těm levnějším," poznamenal Toman. Většinu produkce prodává pivovar na Jablonecku a Liberecku. O regionální trh se dělí s dalšími dvěma pivovary Pivovarem Malý Rohozec na Semilsku a Pivovarem Svijany na Liberecku. Ty však zatím zdražovat nechtějí, i když v Pivovaru Malý Rohozec dnes nevyloučili, že by ke zdražení mohli přikročit později. Plzeňský Prazdroj se rozhodl zdražit od 1. března svá sudová piva v průměru o pět procent. "Jedná se o reakci na pohyb cen surovin a vstupů a odráží to zvýšené investiční aktivity společnosti zaměřené na uspokojování rostoucí poptávky a na zvýšení kvality produkce," vysvětlil mluvčí firmy Alexej Bechtin. Vratislavický pivovar dodal loni na trh téměř 65.000 hektolitrů piva. Letos chce podle Tomana uvařit kolem 75.000 hektolitrů. "Zvýšení prodeje chceme zajistit především posílením exportu," poznamenal. Už nyní pivovar vyváží do sousedního Polska a Německa, připravuje ale i obchody se Španělskem a Itálií. Majitelem vratislavického pivovaru je firma Hols, která se původně zabývala obchodem s nemovitostmi, leasingem a poradenstvím. Objekt pivovaru koupila v roce 1999 od Pražských pivovarů. Obnova výroby si vyžádala několik desítek milionů korun. Pivovar nyní zaměstnává kolem 50 lidí a jeho maximální výrobní kapacita je asi 200.000 hektolitrů piva ročně. Tradice vaření piva začala ve Vratislavicích zhruba před 130 lety. V lednu 1997 se stal tehdejší Pivovar Vratislavice součástí Pražských pivovarů, které jej v květnu 1998 kvůli problémům s odbytem a ztrátovosti zavřely. Pivo s etiketou Vratislav se od té doby vaří v Praze. Před skončením výroby činil roční výstav ve Vratislavicích kolem 350.000 hektolitrů.


Zdroj: ČTK, 16. 2. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 06:41