Agris.cz - agrární portál

V Harrachově vzniká lesnicko-myslivecké muzeum

23. 2. 2004 | ČTK

Lesnicko-myslivecké muzeum vznikne v Harrachově na Semilsku. Připravuje ho tam Správa Krkonošského národního parku (KRNAP). "Muzeum otevřeme letos v létě v nově opravené budově u autobusového nádraží. Vznikla na začátku předminulého století a říká se jí Šindelka," řekl dnes mluvčí parku Radek Drahný. S nápadem přestavět Šindelku na lesnicko-myslivecké muzeum přišel známý harrachovský lesník a myslivec, odborník správy KRNAP Petr Kadleček. V přízemí Šindelky vymyslel lesnickou expozici. Návštěvníci tam najdou ukázku výroby šindele a plavení dřeva nebo saně s vojí a lesnické nářadí.

Přízemí propojí s prvním patrem kmen smrku s figurou trhače šišek. Nahoře bude především přezimovací obora s vycpaným jelenem a dalšími lesními zvířaty. Stěnu ozdobí vývojová řada jeleního paroží a lovecké trofeje. Autoři výstavy nezapomenou ani na posed s myslivcem. "Šindelkou chceme doplnit síť našich krkonošských muzeí," uvedl náměstek ředitele Správy KRNAP Petr Štěpánek. V současné době se do Šindelky umisťují výstavní vitríny a pracovníci Správy KRNAP shromažďují exponáty a dokumentační fotografie. Muzeum zabere plochu asi 170 metrů čtverečních. "V širokém okolí ještě žádné podobné není," shrnul Drahný. V Šindelce se střešní krytina - šindel dělala více než 100 let. Výroba skončila v roce 1934. Tečkou za ní se stalo 60.000 kusů šindele pro střechu na původní Labské boudě.


Zdroj: ČTK, 23. 2. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.06.2024 22:32