Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí předchozího dne 24. 2. 2004

25. 2. 2004 | Agris

Souhrn událostí předchozího dne 24. 2. 2004

Kvůli růstu farmářských cen klesla poptávka po bramborách

Kvůli růstu farmářských cen klesla poptávka po bramborách, řekl dnes novinářům po valné hromadě Ústředního bramborářského svazu jeho předseda František Novák. Kvůli loňské neúrodě se ceny zemědělských producentů meziročně zvedly na dvojnásobek a nyní činí až devět korun za kilogram. V obchodech se ale stejné množství brambor prodává až za 15 korun, a to se projevilo v poklesu spotřeby, dodal.

Cenu prasat zvedli jenom někteří zpracovatelé masa

Chovatelé prasat dnes chtějí zahájit nátlakové akce vůči zpracovatelům, kteří nezvedli výkupní cenu vepřů na 30 korun za kilogram. Za krizový štáb to v pondělí řekl Jan Veleba. Některé masokombináty podle něj na zvýšení cen přistoupily, například Kostelec u Jihlavy, Studená, Planá či Český Těšín. Jiné ale platí stále mezi 24 až 27 korunami za kilogram. "Sečteno a podtrženo, naše podmínky splněny nebyly," prohlásil Veleba. Chovatelé si podle Veleby vyberou ze tří variant. V úterý chtějí demonstrovat před prvním z masokombinátů, které jejich požadavkům nevyhověly. "Sjede se tam několik set lidí s transparenty.

Tuzemským zelinářům dělá problémy dovoz levného zelí zPolska

Tuzemským zelinářům dělá velké problémy dovoz levného zelí ze sousedního Polska. Pěstitelé zeleniny, kterým se neprodané zelí hromadí ve skladech, tvrdí, že polským zemědělcům mohou kvůli nerovným podmínkám jen těžko konkurovat. Tajemník Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) Karel Holík dnes řekl, že od loňského září bylo do Česka dovezeno 6815 tun zelí. Polské zelí se na tomto množství podílelo 87 procenty. Od září 2002 do února 2003 bylo do ČR dovezeno o zhruba tisíc tun zelí méně, přičemž letošní nárůst importu má podle údajů ZUČM na svědomí právě import z Polska.

Rostlinolékařská správa zakázala dovoz brambor ze Slovenska

Státní rostlinolékařská správa (SRS) zakázala s účinností od 20. února dovoz brambor ze Slovenska. Tamní rostlinolékaři potvrdili výskyt původce bakteriální kroužkovitosti brambor a také původce hnědé hniloby brambor na slovenském území. Jednu z chorob objevili rovněž pracovníci SRS v dovezených zásilkách slovenských konzumních brambor z loňské sklizně. Sdělila to Státní rostlinolékařská správa. Dovozní omezení bude platit do 30. dubna. Od 1. května, kdy Česko vstoupí do EU, začnou v tuzemsku platit nové legislativní předpisy, slučitelné s unijními normami.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.


Zdroj: Agris, 25. 2. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:40