Agris.cz - agrární portál

Zájem potravinářů ze zemí EU o mezinárodní veletrhy Salima roste

26. 2. 2004 | ČTK

Zájem potravinářů ze zemí Evropské unie o mezinárodní potravinářské veletrhy Salima roste. Proti předchozímu ročníku se jejich podíl zvýšil o 20 procent. Vzhledem k blížícímu se vstupu České republiky a dalších zemí do EU se totiž očekává oživení obchodních vztahů. Veletrhy se budou po dvouleté přestávce konat od 2. do 5. března v Brně. Novinářům to dnes řekla manažerka veletrhů Věra Menšíková. Deset přistupujících zemí znamená otevření trhu s 65 miliony potenciálními zákazníky. Veletrhy jsou pro firmy příležitostí k upevnění pozic na domácím trhu i k získání nových odběratelů v okolních zemích.

Celkem se k účasti na veletrzích letos přihlásilo 1200 firem ze 41 zemí celého světa. Ve srovnání s rokem 2002, kdy se na veletrzích představilo 1009 firem z 21 zemí, to je podle pořadatelů rekordní nárůst. Mezi vystavujícími jsou firmy z Evropy, ale například i z Brazílie, Číny, Hongkongu, Indie nebo Izraele. Proti roku 2002 vzrostla výstavní plocha o zhruba 5000 na téměř 30.000 čtverečních metrů. Potravinářské veletrhy zahrnují vedle Salimy také veletrh mlynářství, pekařství a cukrářství MBK, veletrh strojů a zařízení pro obchod a veřejné stravování Inteco a mezinárodní vinařský veletrh Vinex. Letošní novinkou je projekt ProBiz, který je fórem dodavatelů rychloobrátkového spotřebního zboží.

K veletrhům patří i tradiční soutěž vín Grand Prix Vinex, soutěž piv Zlatý pohár Pivex a Gastro Junior. Konat se budou semináře, vznikne i Evropské konzultační centrum. První dva dny veletrhu jsou určeny výhradně odborníkům, třetí den bude areál zpřístupněn také odborným školám a poslední den i veřejnosti.


Zdroj: ČTK, 26. 2. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 17:21