Agris.cz - agrární portál

Krmné aditivum pro produkci křehkého masa

1. 3. 2004 | ÚZPI

Metodu, která spočívá v přidávání vitaminu D3 do krmiva skotu ve výkrmu, si nechala patentovat americká Zemědělská výzkumná služba (ARS). Vědci tři až pět dní před plánovanou porážkou lehce zvýšili podíl tohoto vitaminu v krmné dietě. Již mírné zvýšení hladiny vitaminu D3 dokáže způsobit zvýšení podílu vápníku v krvi o 20 až 30 %. Podle názoru vědců je vyšší podíl minerálních prvků ve svalovině příčinou zvýšené hladiny vápníku v krvi. Tím dochází po porážce k lepší aktivizaci enzymů ve svalovině a tím k zjemnění masa.

Působením enzymů dochází ke štěpení strukturálních proteinů, které normálně ovlivňují houževnatost svalů. Vědci ale varují farmáře, aby tuto metodu neaplikovali bez veterinárního dohledu, protože zvýšení hladiny vápníku v krvi nad 30 % může být pro zvíře toxické. U prasat zlepšuje zkrmování vitamínu D3 dokonce barvu masa, ale výsledky výzkumů, které jsou dosud k dispozici neprokázaly zjemnění svaloviny.


Zdroj: ÚZPI, 1. 3. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 19:42