Rybářství Klatovy ztrojnásobilo kapacitu závodu na zpracování ryb
27. 2. 2004 | ČTK
Na trojnásobných 600 tun sladkovodních a mořských ryb ročně zvýšilo Klatovské rybářství kapacitu závodu na zpracování ryb v Tajanově. Do rozšíření provozu, který loni zpracoval nejvíce ryb v České republice, investoval podnik 15 milionů korun, z toho čtyři miliony poskytne do konce března evropský program Sapard. Generální ředitel Jaroslav Průcha při dnešním oficiálním otevření rozšířeného závodu uvedl, že provoz už má za sebou kolaudaci a odpovídá normám Evropské unie. Druhý největší producent ryb v zemi po Rybářství Třeboň tak investoval do závodu, který otevřel v říjnu 1998, celkem 35 milionů korun.
V loňském roce prošlo závodem s 25 zaměstnanci zhruba 410 tun ryb, což firmě zajistilo tržby 31 milionů korun, tedy čtvrtinu z celkového prodeje Klatovského rybářství. Loňská výroba byla o více než deset procent vyšší než v roce 2002, tržby se meziročně zvýšily o dva miliony. Letos firma počítá s tím, že zpracuje 500 tun ryb, z toho zhruba třetinu mořských, s jejichž porcováním začala loni. "Loňský podíl mořských ku sladkovodním rybám byl 1:4," uvedl šéf zpracovacího závodu Jiří Hnojský.
Tajanovský provoz zpracoval podle něj loni největší množství pstruha - 130 tun, o deset tun méně kapra, následovala makrela se 70 tunami a o 15 tun méně bylo tolstolobika. Největší zájem o porcované ryby mají obchodní řetězce, které odebírají 80 procent produkce podniku. Velký zájem mají také bavorští obchodníci. "Do Německa už jsme porcovanou rybu vyvezli, ale chceme obsadit hlavně český trh," dodal Průcha. Roční spotřeba sladkovodních ryb v České republice je nízká a drží se čtyři roky kolem kilogramu na osobu. Konzumace mořských ryb mírně roste a je kolem čtyř kilogramů na hlavu. Loňský výlov ryb Klatovského rybářství činil 1000 tun, z toho 750 tun bylo kaprů. Dále šlo o 160 tun lososovitých ryb a 90 tun vedlejších ryb, jež byly určeny právě pro zpracovatelský závod.
Zdroj: ČTK, 27. 2. 2004
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 07:08
