Agris.cz - agrární portál

Euro: Zemědělci žalují PGRLF kvůli prodeji 36 pct firmy Madeta

1. 3. 2004 | ČTK

Mlékárenské a hospodářské družstvo Jih žaluje u Obvodního soudu v Praze 1 Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond kvůli privatizaci 36 procent potravinářské firmy Madeta. Píše to pondělní vydání týdeníku Euro. Družstvo se stalo vítězem tendru na prodej více než třetiny akcií Madety v roce 2002. Podíl ale nakonec získaly loni v prosinci Jihlavské mlékárny. Žaloba družstva Jih, která leží u pražského soudu, viní PGRLF z nedodržení smluvních závazků. Pokud nezískají akcie Madety, slibují si zemědělci od soudního verdiktu alespoň náhradu vzniklé škody. "Nezdařená transakce nás stála spoustu úsilí a peněz. Doufám, že nám ztráty fond nahradí," cituje Euro místopředsedu představenstva družstva Zdeňka Houšku.

Mlékárenské a hospodářské družstvo Jih nabídlo v roce 2002 za 36,24 procenta akcií Madety 82,12 milionu korun. Nešlo o nejvyšší nabídku. Přednost ale oficiálně dostali dodavatelé Madety, mezi které družstvo s 65 procenty dodávek patří. Smlouva mezi PGRLF a Mlékárenským a hospodářským družstvem Jih měla být podepsána do týdne po rozhodnutí, finanční vypořádání se mělo uskutečnit do čtrnácti dnů od podpisu smlouvy. Transakce se ale protahovala.

"Neměli jsme obchodníka s cennými papíry, který podle podmínek kupní smlouvy musel transakci provést. Nikdo to nechtěl zobchodovat. Když jsme obchodníka sehnali, fond nám sdělil, že musíme využít ty, s nimiž fond spolupracuje. Jakmile jsme se na ně obrátili, odmítli to s odůvodněním, že se jedná o neobvyklou transakci," uvedl Houška.

Družstvo nakonec obchodníka sehnalo. Trvalo to rok, ale podle Houšky v kupní smlouvě žádný časový limit uveden není. Po splnění podmínky družstvo odeslalo peníze na účet PGRLF, ale fond je obratem vrátil s odůvodněním, že smlouvu nepovažuje za uzavřenou.

Do věci se vložil i ministr zemědělství Jaroslav Palas, který v létě 2002 prodej akcií mlékárny pozastavil. Nový nabyvatel akcií, Jihlavské mlékárny, podle PGRLF předložil nejvyšší nabídku ze subjektů, které byly osloveny. Výši ceny fond nezveřejnil s odkazem na obchodní tajemství. Podle informací tisku byl podíl v Madetě prodán za 148 milionů korun. Českobudějovická Madeta je největší zpracovatel mléka v zemi. Předloni měla tržby 5,86 miliardy korun. Za loňský rok by měly převýšit šest miliard korun. Základní kapitál firmy, která zaměstnává 1700 lidí, je 755,1 milionu korun.


Zdroj: ČTK, 1. 3. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 19:21