Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí předchozího dne 1. 3. 2004

2. 3. 2004 | Agris

Souhrn událostí předchozího dne 1. 3. 2004

Chovatelé prasat nechystají další protest; jednání ale pokračují

Chovatelé prasat zatím nechystají další protestní akci ke zvýšení nákupní ceny vepřového. Podle zjištění jejich krizového štábu naprostá většina zemědělců dostává za svá prasata 30 Kč za kilogram, což požadovali minulý týden na demonstraci před firmou Steinhauser v Tišnově. Jednání s některými zpracovateli však stále trvají, řekl šéf odbytového družstva Centroodbyt a člen krizového štábu Jan Veleba. "Výjimku tvoří pouze chovatelé, kteří prodávají prasata do masokombinátu Jičín, kde ztrácí dvě koruny na kile," uvedl Veleba s tím, že stejnou částku, 28 Kč vyplácí i tišnovský Steinhauser..

Průcha: Spotřeba českých ryb by se mohla zvýšit na dvojnásobek

Nejdéle do deseti let by se měla v České republice zdvojnásobit současná spotřeba sladkovodních ryb. Ta představuje kilogram na osobu aa rok, což je čtvrtina oproti konzumaci mořských druhů. Výrobci chtějí dodávat produkty z rybníků zejména na tuzemský trh, ale zatím musejí polovinu produkce exportovat. Současná spotřeba, která se meziročně zvyšuje pouze zanedbatelně, se totiž drží na stejné úrovni už pátým rokem.

Pivo zdražuje zatím jen Prazdroj

Největší česká pivovarnická skupina Plzeňský Prazdroj, která má téměř 50procentní podíl na tuzemském trhu, zdraží od pondělí půllitr točeného i lahvového piva Pilsner Urquell o jednu korunu. Pivovar, jehož cenová hladina je signálem pro další české výrobce, zdraží v průměru o pět procent sudové pivo.

Fond zatím dostal několik desítek žádostí o dotace na koupi půdy

Českomoravská hypoteční banka (ČMHB) navázala kontakt s Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem (PGRLF). Ten od 20. února začal poskytovat farmářům příspěvek na úhradu úroků z hypoték na zemědělskou půdu ve výši 4,5 procentního bodu z úroků. Kromě ČMHB projevily o nový produkt zájem i Raiffeisenbank a Volksbank. "Většinou se jedná o ústavy, jejichž mateřské finanční domy s takovým typem hypoték mají ve svých zemích zkušenosti, řekl týdeníku EURO ředitel PGRLF Lubomír Netolický.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.


Zdroj: Agris, 2. 3. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:25