Agris.cz - agrární portál

Než přijdou peníze z Unie, zemědělce podrží stát

3. 3. 2004 | Táborské listy

Hlavní starostí zemědělců bude zpožděný přísun dotací z Evropské unie (EU). "Má jiný termín, než na jaký byli dosud zvyklí. Vznikne půlroční mezera, kterou stát musí začít řešit překlenovacími úvěry, případně určitou vstřícností rozpočtového výboru," řekl nám v pondělí jihočeský poslanec a člen rozpočtového výboru Jan Mládek (ČSSD) po skončení semináře určeného zemědělcům z Táborska, Jindřichohradecka, Českobudějovicka a Písecka.

Jeho slova potvrdil i premiér Vladimír Špidla: "Rád jsem slyšel, že to, co jsme zemědělcům po povodních a dalších klimatických katastrofách slíbili, bylo splněno. Zajímali se o peníze, které poskytneme k takzvanému Horizontálnímu rozvoji venkova a zemědělství, neboť jsou důležité pro čerpání dotací z EU. Potřebujeme mít operační plán a schválený zákon o prodeji zemědělské půdy, který čeká ve sněmovně. Jednoduchým řešením asi nebude propojení mezi zemědělskými prvovýrobci a zpracovateli."

"Z pohledu ministerstva zemědělství je důležité mít v době vstupu Česka do EU instituce pro zabezpečení toku finančních prostředků z EU směrem k zemědělcům, což je Agrární platební agentura. Musí být připraven i kontrolní systém, registry půdních bloků a zvířat. Nyní na tom ministerstvo intenzivně pracuje," doplnil rezortní ministr Jaroslav Palas.

Připustil, že skepse zemědělců vůči EU byla značná a vycházela z extrémně nepříznivých klimatických podmínek, s nimiž se potýkali v posledních dvou letech. "Dopady sucha zemědělci pociťují dodnes. Je snížena produkce mléka kvůli výpadku objemových krmiv, na trhu chybějí krmné obiloviny. Na zmírnění těchto dopadů šly bezmála tři miliardy a osm set milionů korun, " zmínil se Palas.

Další reakcí na dosavadní situaci je bezcelní dovoz obilovin na český trh, byl zastaven vývoz obilovin a je uvolněno 250 tisíc tun krmných obilovin pro agrární sektor. V pátek byla dohodnuta cena mezi ministerstvem zemědělství a státními hmotnými rezervami pro trh určený potřebám zemědělců a výrobců krmiv.

"Jsem nadále přesvědčen, že vstup do EU je pro zemědělce obecně pozitivním krokem," uzavřel ministr, "EU může tomuto sektoru poskytnout více peněžních prostředků, než by šlo z národního rozpočtu."


Zdroj: Táborské listy, 3. 3. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:19