Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí předchozích dnů 5. - 7. 3. 2004

7. 3. 2004 | Agris

Úvěry pro LFA s překážkou

Příjmy zemědělců hospodařících v méně příznivých oblastech tvoří někdy až z 80 procent dotace. Tito žadatelé ale pak nevyhoví podmínkám nového programu Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu na překlenovací úvěry pro subjekty v LFA. Nesplní totiž požadavek, aby nejméně 50 procent příjmů měli ze zemědělské činnosti. "Všichni klienti žádající o podporu musí fondu prokázat celkové příjmy a příjmy ze zemědělské činnosti. Přitom dotace se u všech podpůrných programů započítávají do celkových příjmů, nikoli do příjmů ze zemědělské činnosti. Tím u nového dotačního titulu pro LFA vzniká problém," uznává mluvčí PGRLF Tomáš Vyšohlíd.

Bezpečnost GM řepky olejné

Vědecký výbor pro geneticky modifikované organismy při Evropském úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) publikoval zprávu o bezpečnosti GM řepky olejné GT73. Výbor dospěl k názoru, že GM řepka olejná tolerantní k herbicidům produkovaná společností Monsanto je stejně bezpečná jako konvenční plodina. Je proto nepravděpodobné, aby schválení řepky GT73 pro import, zpracování a krmivářské využití, nikoli ale pro pěstování, mělo jakékoli negativní účinky na lidské, resp. animální zdraví nebo životní prostředí.

ČSÚ: Ceny potravin zůstávají beze změn, výjimkou ovoce a zelenina

Ceny potravin na pultech obchodů se ani v tomto týdnu příliš nezměnily. Český statistický úřad v pravidelném šetření zjistil, že ceny spíše stoupají, avšak růst se počítá pouze v desetinách procenta. Výjimkou je již tradičně ovoce a zelenina, které zaznamenávají výraznější cenové výkyvy. Ze sledovaných druhů masa se v 10. týdnu zvýšila o dvě desetiny procenta cena hovězího, vepřové podražilo o sedm desetin procenta. Nepatrně zlevnila kuřata. Ve srovnání s předchozím týdnem zlevnilo pečivo, máslo a vejce, naproti tomu dražší byl chleba, mouka a minerálky.

Farmáři chtějí evropské dotace

Vstup České republiky do Evropské unie přinese zemědělcům v kraji větší podporu pro jejich podnikání. Budou moci žádat o dotace z evropských i národních fondů. Na druhou stranu zase budou muset plnit některé nové povinnosti a přizpůsobit se novým požadavkům a podmínkám. Právě s nimi se v současnosti seznamují tři stovky farmářů z Chrudimska. "Připravujeme farmáře, aby byli schopní využívat nové dotace, které jim kromě státu bude nyní nabízet i Evropská unie.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.


Zdroj: Agris, 7. 3. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:10