České pivo proniklo i na Velikonoční ostrov, vaří se z tuzemských produktů
8. 3. 2004 | Hospodářské noviny
Iorana, to je název pro pivo, které se vyrábí na Velikonočním ostrově v Polynésii. Jde o ryze český produkt z českých surovin, který vzniká v českém minipivovaru. Iorana v tamním jazyce znamená pozdrav.
»Polynésie byla prakticky posledním místem na světě, kde dosud české pivo chybělo,« říká šéf Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.
Minipivovar se nachází v jednom z nejluxusnější hotelů na ostrově a do provozu jej uvedl expert Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského Tomáš Zoufalý. „Instalace technologie, uvedení do provozu, spolupráce s domorodci i potvrzení kvality nebylo vzhledem k tamním klimatickým i historickým podmínkám jednoduché, ale nakonec se vše zdařilo,« podotkl.
Od prvních kontaktů s chilským partnerem (Velikonoční ostrov je pod správou Chile) až do načepování prvního piva uběhly zhruba dva roky. »Pivo místním i turistům chutná,« tvrdí Zoufalý, který obsluhu v hotelu učil i správně čepovat pivo.
Minipivovar má roční kapacitu 300 hektolitrů. Pivo se vyrábí z mladinového koncentrátu, kterému se slengově říká pivo vprášku. Ten vzniká ze sladovnického ječmene, žateckého chmele a české vody.
Podobné minipivovary Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský v minulosti instaloval například v Austrálii, Japonsku, Kanadě, Kazachstánu či Vietnamu.
Zdroj: Hospodářské noviny, 8. 3. 2004
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 03:55
