Agris.cz - agrární portál

Na trhy EU míří spolu s novými zeměmi i jejich národní speciality

16. 3. 2004 | ČTK

Rozšíření Evropské unie s sebou přináší i šanci pro výrobce místních národních nápojů a potravin v jednotlivých přistupujících zemích, aby se jejich výrobky staly exportním šlágrem. Na trhy zemí EU se po rozšíření dostanou kořeněné ovčí sýry, ušlechtilá vína, včetně českých, ale i české pivo. Zavedení přísných norem EU však pro některé výrobky bude znamenat i jejich zánik. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnila německá agentura DPA. Tradičním českým nápojem je pivo. Kromě Plzeňského Prazdroje patří mezi známé značky také Budvar a Staropramen, které jsou již dlouhou dobu k dostání i v Německu, poznamenala DPA. Šanci na vývozní úspěch mají také pěstitelé vín z jižní Moravy se značkami Frankovka a Tanzberg nebo producenti mělnické Ludmily. Slovenský ovčí sýr brynza získal osvědčení jako typická slovenská specialita, proto jediným jeho možným vývozcem smí být Slovensko. Sýr je také základem typického slovenského jídla brynzové halušky. Tento pokrm je většinou nabízen turistům jako tradiční slovenské jídlo. V Polsku má svoji tradici vodka. V zahraničí jsou známé značky Wyborowa a Zubrowka. Pohledem do oddělení s alkoholem v polských supermarketech však zjistíme, že v zemi nalezneme tucty značek. Poláci si také jako regionální specialitu cení oscypek, pikantní uzený ovčí sýr z jižního Polska. Nadějí pro maďarský vývoz jsou především husí játra a salámy. Velké množství zpracovatelů masa však čeká uzavření provozu, protože nesplňují hygienické normy EU. Starosti ale zemi dělají hlavně některé nápoje, a to víno Tokaj a ovocná pálenka Pálinka. Tři slovenské vesnice při hranicích s Maďarskem si totiž dělají nárok na výrobu tokajského vína. Podobné je to také s Pálinkou v Rumunsku. Přísné normy ohrožují některé speciality pobaltských republik, jako například čerstvá jelita, která obsahují také vnitřnosti. Ohroženy jsou také místní salámy, protože jsou sušené ve slupce z močových měchýřů prasat. Ve zkoušce však obstály jogurtové a sýrové speciality s čerstvého mléka. Zamilovaným jídlem na Maltě je králík, a to pečený nebo grilovaný. Jinak je v místní kuchyni znatelný italský vliv. Víno Cvicek je pro Slovince tak důležité, že při přístupových jednáních tvrdě, a nakonec i úspěšně, bojovali o trvalou výjimku pro produkci tohoto vína. Cvicek je smíchané červené a bílé víno s nízkým obsahem alkoholu kolem pěti procent, což neodpovídá unijním normám pro víno. Díky výjimce může Slovinsko i nadále produkovat, prodávat a pít tento nápoj jako víno. Slovinci doufají, že Cvicek se stane šlágrem i v jiných zemích EU. Na produkci vína staví také Kypr. Za nejlepší sladké víno na světě považují obyvatelé Kypru svoji značku Kommandaria. Recept pochází od rytíře středověkého řádu johanitů. Sladké kyperské víno však bylo známé již v antice. "Sladkost tvé lásky se rovná kyperskému vínu," pošeptal údajně Markus Antonius egyptské královně Kleopatře.


Zdroj: ČTK, 16. 3. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 11:11