Agris.cz - agrární portál

Česko nestíhá přeložit zákony EU

17. 3. 2004 | Mladá fronta Dnes

Za měsíc a půl vstoupí Česko do Evropské unie, to znamená, že od 1. května by měly i pro Čechy začít platit všechny směrnice a nařízení unie. Jenže nemusí. Čeští úředníci nezvládli přeložit všech 85 tisíc stránek evropského práva. "Pokud se to nestihne, může to být problém, protože naši lidé nejsou povinni se řídit nařízeními, která nejsou v jejich jazyce," říká Jana Reinišová z ministerstva zahraničí. S překlady se začalo v roce 1998. Stále však chybí zhruba 25 tisíc stránek. Základní části evropských nařízení sice přeložené jsou, ale chybí řada novel či nejnovějších nařízení.

Na českou verzi čeká řada obchodních smluv, celní sazebník či společný slovník pojmů pro zadávání veřejných zakázek. Unie už dokonce několikrát urgovala českou vládu, aby si pospíšila. Vedle České republiky mají zpoždění ještě baltské země a Malta."Je zcela nutné, aby to bylo dokončeno, protože jinak budou problémy se zaváděním evropského práva," řekl evropský komisař pro rozšíření Günter Verheugen.Vládní komise, která má překlady na starosti, slibuje, že do 1. května bude dokončeno a odesláno do Bruselu všechno, co unie přijala do konce roku 2002. "Do tohoto roku jsou dokumenty pokryty z takových 98 procent," říká ředitelka komise Pavlína Obrová. Jenže tyto dokumenty měly být předloženy už v únoru. Normy přijaté do konce roku 2003 zase měly být v češtině odeslány do Bruselu do konce března.

Proč se překlady tak táhnou? Podle komise je problém v malém počtu lidí (na české straně jich pracuje jen dvacet). A také v neustálých změnách v dokumentech. "Často se stává, že jsme měli nějaký dokument přeložený, ale Brusel přijal nové nařízení, takže se to musí udělat znovu," popisuje peripetie pracovnice komise Petra Seidlová.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 17. 3. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 10:35