Agris.cz - agrární portál

Výroba masa v Pardubickém kraji loni stoupla o 8,5 procenta

22. 3. 2004 | ČTK

Výroba masa v Pardubickém kraji loni podle Českého statistického úřadu vzrostla o 8,5 procenta na téměř 40.000 tun. Převládalo vepřové maso, kterého zemědělci vyprodukovali asi 28.000 tun, hovězího vyrobili zhruba 12.000 tun. Ve spotřebě masa na obyvatele přesto stále doháníme Evropu, kde jsou tato čísla vyšší, řekl ředitel svitavské Agrární komory Josef Gracias.

"Věříme, že se to postupně u nás také srovná, protože spotřeba vlastního státu hraje velkou roli na výrobu," zdůraznil. Snahou totiž je, aby se co nejvíce produktů konzumovalo v jednotlivých domovských zemích EU. "I podle toho jsou nastavovány určité kvóty," uvedl. Krátce před květnovým vstupem do unie je podle něj v čekatelských zemích zvýšený tlak na jejich domácích trzích. Kvůli limitům zásob se totiž kandidátské země, včetně ČR, snaží zbavit přebytečné výroby a podporují vývoz svých produktů. "Jsou to různé komodity, kterými se vzájemně vstupující státy ohrožují," poznamenal Gracias.

Obavy panují například z dovozu vepřového masa. Tato situace se však podle něj od května změní a noví členové unie již nebudou moci vyvážet na sousední, již vnitřní trh. "Naopak pro nás budou dotovány vývozy do nečlenských zemí EU," dodal.


Zdroj: ČTK, 22. 3. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 06:21