Agris.cz - agrární portál

Spotřeba mléka v poslední době roste, za EU ale stále zaostává

25. 3. 2004 | ČTK

Spotřeba mléka v tuzemsku po propadu v první polovině 90. let v posledních letech stoupá. Loni se zvedla o 1,4 procenta na 223,6 kilogramu na osobu ročně, vyplývá z dnešních předběžných údajů Českomoravského svazu mlékárenského. Češi však stále konzumují méně mléka a mléčných výrobků, než je obvyklé ve vyspělých zemích EU. Spotřeba na hlavu je tam nejméně o třetinu vyšší. Domácí propad z 260 kilogramů ročně v roce 1989 na zhruba 188 kilogramů v polovině devadesátých let byl způsoben cenovou liberalizací a zdražením mléčných výrobků. Poté se spotřeba začala zotavovat a v roce 1999 překročila hranici 200 kilogramů. Podle ředitele svazu Michala Němce zájem spotřebitelů roste díky rozšiřování sortimentu, jakosti i lepším obalům mléčných výrobků. Čechům rostoucí měrou chutnají hlavně sýry. V roce 1989 jich snědli 7,8 kilogramu na hlavu ročně a po poklesu na počátku devadesátých let se spotřeba zvedla až na loňských 11,3 kilogramu. Pořád je to ale ještě méně než v EU, kde je ve vyspělých státech průměr přes 20 kilogramů, uvedl Němec. Světové prvenství drží Češi v konzumaci tavených sýrů. Obliba zakysaných výrobků měla poněkud jiný vývoj a na rozdíl od ostatních kategorií se jejich konzumace zvyšovala v podstatě již po roce 1990. V poslední době ale stagnuje asi kolem 14 kilogramů. Konzumního mléka spořádal v roce 1989 každý Čech něco přes 90 kilogramů. Po pádu na 60 kilogramů ročně spotřeba zůstává zhruba na této úrovni. Sortiment mlékárenských výrobků je podle Němce v mnoha směrech srovnatelný s vyspělou Evropou. Potvrzuje to i dojem zahraničních odborníků z prezentace českých sýrů během pražského sympozia Mezinárodní mlékařské federace. Podle Jiřího Kopáčka z Českomoravského mlékárenského svazu se zahraniční experti vyjadřovali s uznáním o sortimentu i kvalitě výrobků. Velký prostor, který domácí mlékaři ještě plně nevyužili, představují speciality a nové odlišné výrobky, uzavřel Němec. Semináře Mezinárodní mlékařské federace na téma sýry se v Praze zúčastnilo na 380 odborníků z více než 40 zemí. Akce trvala od neděle do dneška. Federace funguje od roku 1903 a Československo bylo členem od roku 1922.


Zdroj: ČTK, 25. 3. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.12.2025 22:47