Agris.cz - agrární portál

Česká zemědělská univerzita otevře v Litvínově bakalářské studium

26. 3. 2004 | ČTK

Česká zemědělská univerzita otevře v říjnu v Litvínově na Mostecku tříleté bakalářské studium. Kombinovanou formu výuky v oboru územně technická a správní služba zabezpečí lesnická a environmentální fakulta. Škola přijme do prvního ročníku minimálně 40 studentů, v případě zájmu je možné vyhovět dalším 20 lidem, řekl rektor univerzity Jan Hron. Spolupráce s regiony formou kombinovaného studia se univerzitě podle Hrona velmi osvědčila. "V Litvínově jsme zaznamenali velký zájem o zvyšování kvalifikační úrovně obyvatel. S místními odborníky naše lesnická fakulta už delší dobu spolupracuje, dohodli jsme se proto na zabezpečení bakalářského studia právě v tomto severočeském městě," uvedl.

Univerzita vypíše pro zájemce o studium v Litvínově mimořádné přijímací řízení. Prostory pro výuku poskytne střední odborná škola pro ochranu a obnovu životního prostřední Schola Humanitas, jejímž zřizovatelem je město. Litvínovská radnice usiluje o rozšíření nabídky vzdělání i o vysokoškolská studia neuniverzitního typu už delší dobu. "Důvodem je zejména přispět ke zvýšení kvalifikace lidí a celkové úrovně vzdělanosti, což je jednou ze záruk rozvoje v minulosti těžce postiženého regionu," doplnil místostarosta Milan Šťovíček.

V říjnu 2002 otevřela v Litvínově tříleté bakalářské studium zaměřené na vodohospodářské obory ústecká Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, prezenční i kombinovanou formu výuky navštěvuje 80 posluchačů. Zástupci vysokých škol a významných zaměstnavatelů v regionu. Ústecký kraj se zhruba pěti procenty vysokoškoláků je na posledním místě v zemi, na Mostecku je lidí s nejvyšším vzděláním ještě méně. Region přitom trápí dlouhodobě nejvyšší míra nezaměstnanosti, práci marně hledá přes 15.000 mužů a žen.


Zdroj: ČTK, 26. 3. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 08:10