Agris.cz - agrární portál

Také zemědělský svaz nesouhlasí se změnami v systému mléčných kvót

26. 3. 2004 | Agris

Po kritickém stanovisku OAK Havlíčkův Brod k navrženému systému změn v regulaci tuzemského trhu mlékem prostřednictvím kvót zpracoval odmítavé stanovisko také Zemědělský svaz ČR. Podle následujícího dokumentu požaduje ZS na téma mléčných kvót diskusi s ministrem zemědělství Jaroslavem Palasem.

Dokument: dopis ZS Jaroslavu Palasovi

Vážený pane ministře,

zasílám Vám v příloze stanovisko Zemědělského svazu ČR k návrhu nařízení vlády, kterým se v rámci STO s mlékem a mléčnými výrobky stanoví bližší podmínky pro uplatnění dávky. Z návrhu je zřejmé, že dojde k zásadním nepředvídatelným zásahům do stávajícího systému mléčných kvót. Řada otázek je řešena odkazem na platné předpisy ES a tím na výklad tohoto nařízení. Jelikož je chov dojeného skotu dlouhodobou záležitostí a zásahy do chovatelských plánů budou výrazné, dovoluji si Vás požádat, aby byl výklad nařízení vlády diskutován se zemědělskou a odbornou veřejností co nejdříve.

Zároveň si Vás pane ministře dovoluji požádat o řešení otázky plošného krácení současné výše kvót na úroveň vyjednanou v přístupové smlouvě. Řada podnikatelů investovala za podpory státu do rozvoje svých chovů. SZIF již dva roky nerozděloval žádné kvóty ze státní rezervy a tak zemědělci vynaložili za nákup nové kvóty nemalé finanční prostředky. Praxe i právní předpisy EU-15 vždy přistupovaly v případě jakéhokoliv krácení kvót, intervenčních cen apod. vyplácením finančních kompenzačních plateb. Je zřejmé, že z pohledu státu je krácení kvót nezbytné. Podnikatelé však investovali do rekonstrukcí stájí, rozvoje stáda, nákupu kvóty apod. Plošné krácení jim způsobí nezaviněnou ekonomickou ztrátu a negativní zásah do podnikatelských plánů. Domnívám se, že za této situace by bylo vyplacení kompenzační náhrady relevantním řešením.

Vážený pane ministře, věřím, že naše návrhy bude možné s Vámi v nejbližší době osobně projednat tak, aby navrhované změny byly objektivním přínosem pro co nejširší spektrum podnikatelů v zemědělské prvovýrobě.

S pozdravem

Ing. Miroslav Jirovský, v.r.

předseda


Zdroj: Agris, 26. 3. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 16:32