Agris.cz - agrární portál

Tuzemské podniky získají 8,6 miliard korun od EU

26. 3. 2004 | Strukturální fondy EU

Evropská unie by měla přispět ze svých strukturálních fondů na rozvoj českého průmyslu do roku 2006 celkem 260 miliony eur (asi 8,6 miliardy korun). Prostředky by měli podnikatelé čerpat v rámci Operačního programu průmyslu a podnikání, jak uvedl ředitel odboru strukturálních fondů ministerstva průmyslu a obchodu Břetislav Grégr. Podmínkou podpory unie je alespoň čtvrtinová spoluúčast české strany. Státní rozpočet se tak bude na pomoci podnikům podílet asi 87 miliony eur, tedy zhruba 2,8 miliardami Kč.

Přibližně polovina částky z evropských fondů je určena na nepřímou podporu rozvoje podnikání. Zbytek získají ve formě dotací a půjček začínající podniky. Výběr subvencovaných projektů by měl podle ministerstva průmyslu a obchodu začít v červenci tohoto roku, první peníze z EU přijdou v posledním čtvrtletí. Vedle programu podpory rozvoje průmyslu by měly tuzemským podnikům pomáhat i Společný regionální operační program, Operační program rozvoje lidských zdrojů, dva programy Phare a dva národní programy na podporu průmyslových zón a malého a středního podnikání.

Loni ministerstvo průmyslu podpořilo 2800 projektů přímo a dalších 2500 prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky.


Zdroj: Strukturální fondy EU, 26. 3. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:27