Agris.cz - agrární portál

EP schválil "balíček" předpisů o potravinové bezpečnosti

31. 3. 2004 | Lidové noviny

Evropský parlament dnes schválil "hygienický balíček" týkající se bezpečnosti potravin, zejména živočišného původu. Nová legislativa důsledněji zavádí zásadu plné odpovědnosti výrobců za bezpečnost potravin v celém řetězci "od farmy až po vidličku" a rozšiřuje uplatnění analýzy možných rizik a kritických bodů již v prvovýrobě, zejména při zpracování masa. Poslanci se však ukázali ve svých nárocích na výrobce a kontrolu přísnější, než navrhovala Evropská komise a zástupci členských zemí. Lze tak ještě očekávat "usmiřovací řízení" mezi unijními institucemi a až pak přijetí definitivní podoby nových předpisů. Nová legislativa, spočívající v jedné směrnici a čtyřech nařízeních, slaďuje požadavky z dosavadních 17 direktiv, z nichž nejstarší pochází z roku 1964. Jak upozornil v debatě parlamentní zpravodaj Horst Schnellhardt, hlavní je snížit riziko pro spotřebitele, a většina kolegů mu dala za pravdu. Neprošly tedy návrhy především "Zelených" na měkčí uplatnění přísných předpisů u malých podniků či u malovýroby jen pro místní trh; zákonodárci připustili větší pružnost pouze u tradičních místních výrobků. Sněmovna rovněž nesouhlasila s přítomností pracovníků jatek při kontrolách, které by tak podle poslanců ztratily svůj úřední charakter a "zprivatizovaly" by se. "Česká republika vítá sjednocení evropských norem. Obecně lze říci, že by nemělo jít o překvapení pro české zemědělce a potravináře, protože o balíčku se diskutuje již půl roku. O dopadech však bude možné podrobněji hovořit až po smiřovacím řízení," řekl Milan Kuna z české mise při EU.


Zdroj: Lidové noviny, 31. 3. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 04:31