Agris.cz - agrární portál

Mapy viničních tratí Zlínského kraje jsou i na internetu

31. 3. 2004 | ČTK

Mapy všech viničních tratí, tedy konkrétních ploch s vinicemi, ve Zlínském kraji jsou od března k dispozici na internetu. Mapový podklad je navíc doplněn o souhrn informací o teplotě, vlhkosti, srážkách a vhodných odrůdách v jednotlivých tratích. Informace jsou určeny jak pro pěstitele révy, tak i o zájemce o vinařství. Řekl mluvčí Zlínského kraje Patrik Kamas. Zpracování digitálních map je součástí širšího projektu odboru zemědělství a životního prostředí. Jeho cílem bylo kvalitativně posoudit viniční tratě uherskohradišťské vinařské oblasti před vstupem do Evropské unie, kdy bude výsadba i obnova vinic značně omezena.

Viniční tratí se rozumí ucelený soubor sousedících pozemků, vhodných k výsadbě vinohradů, s přibližně stejnými podmínkami pro pěstování vinné révy. Trať musí být u přívlastkových vín uvedena ze zákona i na etiketě láhve. V rozšířené Evropské unii lze jen z těchto označených tratí zpracovávat produkci hroznů na víno a na jejich plochu například získávají vinaři v Rakousku podporu ze strukturálních fondů. Kategorizace tratí má z dlouhodobého hlediska vyloučit pěstování révy v nejméně vhodných lokalitách. "Je to jakýsi návod pro vinaře, jak v budoucnu postupovat v oblasti výsadby nových vinic či jejich obnovy," uvedl František Krejčí z odboru zemědělství a životního prostředí krajského úřadu.

Podrobné informace vinaři naleznou na adrese www.kr-zlinsky.cz. Na území Zlínského kraje je pouze uherskohradišťská vinařská oblast, kde hospodaří 134 registrovaných pěstitelů. Oblast je se svými 233 hektary vinic nejmenší na Moravě. Réva se zde pěstuje ve 25 vinařských obcí. Jednou z hlavních odrůd je Müller Thurgau, dále pak Moravský Muškát či Ryzlink rýnský.


Zdroj: ČTK, 31. 3. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 17:52