Agris.cz - agrární portál

Kraj na ministerstvu s připomínkami nepochodil

31. 3. 2004 | Právo

Jihočeský kraj a obce u ministerských úředníků s připomínkami k návrhu vyhlášky Natura 2000 neuspěly. Právu to potvrdila po jednání, které proběhlo za účasti dvou náměstků ministra životního prostředí, mluvčí krajského úřadu Maria Ptáčková. "Kraj a obce předložily zhruba šest desítek připomínek, které se týkaly jak rozsahu chráněného území, tak i vlastních podmínek v nich, ale představitelé ministerstva byli ochotni akceptovat pouze několik. Kraj proto zmíněné připomínky znovu přepracuje a bude požadovat, aby se jimi ministerstvo zabývalo," řekla mluvčí.

Ještě ostřeji hodnotí osmihodinový jednací maratón 1. náměstek hejtmana Jiří Vlach (US-DEU). "Byla to pro mne smutná záležitost. Vypracovali jsme mnoho stránek věcných připomínek, které nejsou proti ochraně přírody ani proti vyhlášení ptačích oblastí. Jsme ale rozhodně proti, aby existovaly stovky nových povinných povolení a razítek. Bohužel za celý den jsme dosáhli pár drobných ústupků. Ministerstvo tak říká, my ta nová razítka chceme za každou cenu," uvedl Vlach.

Zdůraznil, že z výsledku jednání jsou proto nešťastné jak obce, tak kraj a zejména pak ti, kteří hospodaří v lesích, neboť pro ně to bude znamenat velkou administrativní zátěž. Vlach stále věří, že Senát alespoň částečně upraví novelu zákona o ochraně přírody a krajiny v souvislosti s včleněním systému NATURA 2000 do právního řádu. Osobně chce senátory přesvědčit o návrhu, který by měl novelu zákona upravit tak, aby se nová omezení a rozšíření chráněných území realizovala pouze se souhlasem vlastníků a samospráv.

Náměstkovo stanovisko podporuje i táborský senátor Pavel Eybert (ODS). "Ministerstvo životního prostředí opět připravilo zákon tak, že překračuje podmínky nezbytné k harmonizaci našeho práva s právem Evropské unie. Prakticky všechny země EU uskutečňují ochranu ptáků na základě smlouvy s vlastníky pozemků a samosprávou. U nás to má být rozhodnutím ministerstva a jedinou jeho povinností by mělo být oznámení vlastníkovi, samosprávě, co do ptačí oblasti zahrne. Teprve Poslanecká sněmovna zapracovala do návrhu zákona, že vymezení ptačích oblastí je možné až po projednání s dotčenými kraji a obcemi. Sepíšou zápis, s připomínkami se po svém vypořádají a vyhlásí si, co vlastně budou chtít, hodnotí ministerský postup Eybert.


Zdroj: Právo, 31. 3. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 16:12