Agris.cz - agrární portál

Prodejci zemědělské techniky čekají oživení trhu letos na podzim

31. 3. 2004 | ČTK

Zřejmě už letos na podzim, případně počátkem příštího roku, očekávají prodejci zemědělské techniky oživení trhu. Postupný propad při obchodech s mechanizací je patrný na loňském prodeji 135 prodaných sklízecích mlátiček, zatímco v roce 1996 jich bylo zhruba čtyřikrát tolik. Na veletrhu Techagro to uvedl výkonný ředitel firmy Agri CS Pavel Kouřil. Oslabil i loňský nákup traktorů, kdy strojový park farmářů obohatilo 725 strojů. Rekordních 1308 kusů pořídili zemědělci stejně jako u kombajnů v roce 1996. Investice ovlivnily podle Kouřila povodně před dvěma lety a poté následné sucho.

Farmáři proto nedostali za pěstované obiloviny dost peněz a báli se novou techniku nakupovat, míní Kouřil. Výrobci se domnívají, že výrazný vliv na posílení nákupů budou mít peníze z evropských fondů. Finanční prostředky farmáři obdrží zřejmě už letos na podzim. "Peníze na strojový park lze čerpat především z Operačního programu," doplnil Kouřil. Na brněnském Výstavišti se dnes ve společné expozici v pavilonu F představilo poprvé v historii šest maďarských firem. Podle ředitele společnosti Agrogép Gézy Ferencze je o maďarské výrobky velký zájem. Firma Rekard Produkt Kft z Györu přijela do Brna s nabídkou převodovek, které vyrábí na přání zákazníka podle dodané výrobní dokumentace. Svou premiéru si v Brně odbylo i setkání zástupců šesti asociací zemědělské a lesnické techniky z Dánska, Maďarska, Polska, Slovenska, Španělska a České republiky. Akci navštívili i zástupci evropské profesní organizace CEMA (European Committee of Associations of Manufacturers of Agricultural Machinery).


Zdroj: ČTK, 31. 3. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 12:28