Agris.cz - agrární portál

Zemědělce mají v EU proti cenovým výkyvům chránit zásahy na trhu

31. 3. 2004 | ČTK

Vláda dnes večer schválila další část předpisů, které po vstupu Česka do EU umožní zásahy na agrárním trhu podle evropských pravidel. Informoval o tom Luboš Šikula z tiskového odboru kabinetu. Takzvaná tržní opatření chrání rolníky proti přílišným výkyvům cen vybraných zemědělských komodit. V unii již fungují několik let a přispívají ke stabilizaci trhu, uvedlo ministerstvo zemědělství. Nestabilita farmářských cen je jedním z problémů, s nímž se domácí zemědělci u řady komodit potýkají. Například u obilovin rozhodoval dosud o zásahu na trhu podle aktuální situace Státní zemědělský intervenční fond. Po vstupu do EU bude dlouhodobě vyhlášena minimální cena, za níž mohou zemědělci produkci odprodat vždy, pokud ji nejsou schopni po určité období zpeněžit lépe na trhu.

Jde ale o poslední záchrannou síť, protože intervenční cena je vždy nižší než tržní. Tržní opatření společné zemědělské politiky EU bude v tuzemsku zajišťovat SZIF. V rámci toho bude spravovat také podpory pro vývoz zemědělských a zpracovaných výrobků. Nařízení, které dnes vláda schválila, upravuje formu žádostí, registr vývozců nebo kauce, které musí exportéři skládat. EU má společná tržní opatření pro základní komodity, jako jsou obilí, mléko, hovězí maso a škrob. Zvláštní systém platí pro cukr. Při převisu nabídky nad poptávkou EU podporuje export, provádí intervenční nákup nebo dotuje soukromé skladování. Dosud uplatňovaná podpora vývozu sladu podle předpisu schváleného kabinetem skončí k 30. dubnu. Slad totiž EU řeší v rámci společné organizace trhu s obilovinami.


Zdroj: ČTK, 31. 3. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 13:08