Agris.cz - agrární portál

Na pojištění zemědělců letos 200 milionů korun

1. 4. 2004 | Agris

Uvedená podpora bude podle mluvčího Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) Tomáše Vyšohlída poskytnuta prostřednictvím programu s názvem „Program podpory pojištění pro rok 2004“. Ten je určen jak pěstitelům na úhradu nákladů spojených s pojištěním plodin, tak chovatelům na úhradu nákladů spojených s pojištěním hospodářských zvířat pro případ nákazy. Cílem programu je zpřístupnění pojistné ochrany širokému okruhu zemědělců a tím dosažení vyššího zajištění proti rizikům, která zemědělskou prvovýrobu nejvíce ohrožují. Účelem podpory je částečná kompenzace pojistného vynaloženého na zemědělské pojištění v roce 2004 formou příspěvku ve výši pevně stanoveného podílu ze zaplaceného pojistného.

To představuje vlastní podporu u hospodářských zvířat 15 % a u plodin 30 % z předepsaného zaplaceného pojistného pro rok 2004. Nesporným kladem tohoto programu podpory pojištění zajišťovaným PGRLF, a.s., je skutečnost, že objem prostředků na realizaci programu je pevně vymezen a není závislý na čerpání jiných programů. Objem takto vyplacených příspěvků přestavuje téměř 200 mil.Kč z prostředků PGRLF, a.s. vyčleněných na tento účel z výsledku hospodaření Fondu.

Proces administrace podpory bude obdobný jako u ostatních podpor poskytovaných z PGRLF, a.s. Příjem žádostí bude zajišťován Zemědělskými agenturami – Pozemkovými úřady. Výplata podpory, při splnění podmínek pro poskytnutí podpory uvedených v příslušných „Zásadách“, bude centrálně z PGRLF, a.s.. Mezi podmínky pro poskytnutí podpory patří mimo jiné i povinnost předložit řádně vyplněnou žádost v době od 1.září do 1.listopadu 2004 a potvrzení pojišťovny o výši předepsaného zaplaceného pojistného.

Všechny podrobnosti najdou zájemci už teď na stránkách http://www.pgrlf.cz.

Žádosti o podporu zemědělského pojištění v roce 2004 budou přijímány v období od 1. září 2004 do 1. listopadu 2004 včetně.


Zdroj: Agris, 1. 4. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:49