Agris.cz - agrární portál

Farmáři mohou získat do dvou let z EU téměř čtyři miliardy Kč

1. 4. 2004 | ČTK

Téměř čtyři miliardy korun mohou získat tuzemští farmáři na investice v letech 2004 až 2006 z fondů Evropské unie. Přibližně 30 procent z této částky lze využít na stroje, zhruba 1,5 miliardy korun je Brusel připraven rozdělit v dotacích na stáje pro skot, prasata, ovce a kozy. Dnes to na veletrhu Techagro řekl mluvčí táborské firmy Farmtec Martin Křivka. K získání peněz je třeba mimo jiné projektová dokumentace i vlastní stavební povolení, zajištěné financování a žádost. V plné výši lze dotovat až 65 procent z investice, dodal Křivka.

V týmu společnosti pracují podle něj odborníci na evropskou legislativu, kteří farmářům pomáhají s přípravou projektů pro dotace z EU. "Jde o výhodné programy, proto lze předpokládat vyšší počet žádostí," uvedl mluvčí s tím, že o úspěchu bude rozhodovat také počet získaných bodů. Zemědělci by tedy měli zvážit, zda budou požadovat peníze v plné možné výši. Kdo se rozhodne pro menší finanční částku, má zřejmě větší šanci uspět, uvedl Křivka.

Investovat s podporou EU bude možné v nejbližší době rovněž do jímek a hnojišť, kde je připraveno celkem 908 milionů korun. Po 198 milionech korun je určeno na investice do skladů s ovocem a zeleninou a do stájí pro nosnice. Farmtec se zabývá kromě poradenství také výrobou a montáží technologií pro živočišnou výrobu.

Zemědělci si mohou objednat i stavby pro ustájení na klíč, stejně jako zpracovanou koncepci chovu. Na letošním Techagru představila společnost mimo jiné novinku, průchozí selekční kotec pro dojnice. Zařízení umožňuje tři úkony najednou a zootechnikům ušetří čas i náklady na pracovníky. Zvířata jsou vybavena čipy a při východu z dojírny zajišťuje počítač jejich selekci podle stanovených kritérií, řekl mluvčí


Zdroj: ČTK, 1. 4. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 21:07