Agris.cz - agrární portál

Hajda: Chovatelé budou muset zvýšit u prasat plodnost, aby uspěli

1. 4. 2004 | ČTK

Chovatelé, kteří budou chtít obstát na společném trhu Evropské unie, budou muset zlepšit u prasat plodnost. Podle předsedy Svazu chovatelů prasat Čech, Moravy a Slezska Jaroslava Hajdy se musejí přiblížit počtu 25 odchovaných selat od prasnice ročně, čehož zatím dosahují pouze špičkové chovy. Průměr v tuzemsku je 18,5 selete na prasnici. Hajda na dnešním semináři v rámci veletrhu Animal Vetex řekl, že jinak žádné výrazné změny v tuzemských chovech prasat zřejmě po vstupu země do Evropské unie nenastanou.

Nová situace nastane v tom, že po vstupu do EU budou moci obchodníci vyvážet i dovážet libovolné množství vepřového či živých prasat, aniž by do věci mohl zasahovat stát. Podle Hajdy by mohly vzniknout na domácím trhu problémy, pokud farmáři nebudou schopni vyvézt minimálně stejné množství, jaké se bude dovážet. Důsledkem by zřejmě snížení produkce bylo. Na zvyšování plodnosti se podle Hajdy pracuje ve šlechtitelských chovech už delší dobu. Další cesta ke zlepšení situace v chovech je intenzifikace a snižování nákladů. Odborníci se domnívají, že v tuzemsku se bude chovat stejné, ale spíše větší množství prasat než dosavadních 3,3 miliony kusů. Připouštějí však, že jich bude více v režii zahraničních, zejména dánských firem. Ty si dovážejí vlastní chovy a získávají zde levnější pracovní sílu.

"Důkazem je zkušební dánský chov na Slovensku," uvedl Hajda. Přelom roku u chovatelů prasat charakterizovala nervozita z propadu farmářských cen vepřového v živém. Dohady o cenách vyvrcholily únorovou protestní akcí před masokombinátem firmy Steinhauser v Tišnově na Brněnsku. Zemědělci zde požadovali za kilogram živého prasete nejméně 30 korun, na což později téměř všichni zpracovatelé přistoupili. Nevyloučili však, že se tento krok projeví ještě do Velikonoc zdražením výsekového masa na pultech.

Stavy prasat ke konci loňského roku poklesly asi o sto tisíc kusů. Průměrná porážková hmotnost se v roce 2003 snížila na 108,9 kilogramu. Spotřeba vepřového masa na hlavu za rok je v zemi asi 41 kilogramů a lze předpokládat, že se bude stále mírně snižovat. "Populace stárne a jí méně vepřového, mladá generace má zase v oblibě spíše bílé maso," vysvětlil Hajda.


Zdroj: ČTK, 1. 4. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 11:52