Agris.cz - agrární portál

Potravináři z Vysočiny chtějí v Evropě prosadit tradiční značky

5. 4. 2004 | ČTK

Potravinářské firmy z Vysočiny chtějí na rozšířeném evropském trhu prosadit tradiční výrobky. Zatímco uzeniny z Kostelce, pivo Bernard nebo salám Vysočina sázejí na zavedený název, například smetanový krém Pribináček se zřejmě pro zahraničí přejmenuje. Konkrétní plány na vývoz zatím výrobci příliš zveřejňovat nechtějí kvůli konkurenci. Humpolecký Rodinný pivovar Bernard z loňského výstavu vyvezl asi jen procento piva, a to do Německa, Švédska, Polska, Rakouska nebo na Slovensko. Podle mluvčího Zdeňka Mikuláška vstup do unie cestu k vývozu zásadně neulehčí. "Přesto nyní pracujeme na rozšíření exportu do unie o něco důrazněji," dodal.

Někteří výrobci volí pro zahraničí jiný název výrobku, humpolecké pivo se ale prodává pod značkou Bernard. "Nemusí se překládat, nedělá nám to problém," uzavřel mluvčí. Do Evropy se chystá i salám Vysočina. Tento druh se začal v republice vyrábět poprvé v Hodicích na Jihlavsku před 37 lety.

"Hledáme způsoby a cesty, jak naše výrobky nabídnout i zákazníkům v okolních zemích," řekl ředitel masokombinátu Vysočina Hodice Jan Vítů. Salám Vysočina je podle něj stěžejním výrobkem s tradicí, proto jej firma nabídne pod vlastní značkou. Na evropské trhy míří i Kostelecké uzeniny. Největší tuzemský masokombinát, jehož tradice se datuje od roku 1917, vyvážel v minulých letech osm až 15 procent výrobků. V zahraničí je prodává pod tradičním logem a názvem. K rozšíření vývozu má pomoci i nový moderní závod na výrobu uzenin, který patří k největším v Evropě.

Odběratelé v unii by měli ochutnat také smetanový krém Pribináček, který se v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku vyrábí již padesát let. "Jeho obrat udržíme a jsou i snahy dostat výrobek někam do zahraničí," řekl jednatel Václav Žatečka. Podnik koncem loňského roku rozjel novou kapacitu na výrobu smetanových krémů, včetně Pribináčku za desítky milionů korun. Na evropské trhy ale Pribináček poputuje pod jiným jménem, protože současné označení by bylo pro tamní konzumenty asi nepřijatelné, míní

Kraj Vysočina se podle statistického úřadu loni na celorepublikovém vývozu potravin, včetně zvířat, podílel necelou desetinou a mezi čtrnácti kraji zaujal třetí až čtvrtou pozici. Naopak podílem na vývozu nápojů byl předposlední. Všichni významní výrobci koncem loňského roku vyhověli přísnějším hygienickým a veterinárním normám Evropské unie, a proto by jim ve vývozu neměla překážet žádná administrativní opatření. Některé podniky se přesto obávají, že západoevropské země budou bránit dovozu levnějších potravin vytvářením umělých překážek.


Zdroj: ČTK, 5. 4. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 04:15