Agris.cz - agrární portál

Velikonoční pečivo se těší rostoucí poptávce, letos podraží

5. 4. 2004 | Hospodářské noviny

Poptávka spotřebitelů po velikonočním pečivu se podle pekárenských firem každým rokem zvyšuje. Letos ale lidé patrně zaplatí za oblíbené mazance či beránky o něco více než v minulém roce. Například firma Odkolek zvýšila podle generálního ředitele Ivana Fleka ceny kvůli zdražení vstupů v průměru asi o pět až deset procent oproti loňskému roku. Mírný nárůst cen se zřejmě projeví i u velikonočního pečiva z produkce Delta Pekáren.

Velikonoce představují pro pekaře jednu z prodejních špiček během roku. "Nárůst prodeje se pohybuje v průměru kolem 20 procent proti běžnému měsíci, ale například v rámci jemného pečiva, kam patří většina velikonočních výrobků, je to zhruba 70 procent," uvedl Flek.

Okolek letos počítá se zvyšujícím se zájmem o výrobky ze šlehaných a třených hmot, zejména o mazance. Během několika svátečních dnů musí firma vyrobit a dodat zhruba půl milionu beránků a mazanců.

Také Delta Pekárnám podle mluvčího Jaroslava Pompa o Velikonocích odbyt roste, a to nejen ve speciálních výrobcích, ale i v běžném pečivu, jako jsou rohlíky a chleba. Loni se podle něj prodalo 172.000 čerstvých beránků. "Čekáme, že letos tento rekord padne," uvedl Pomp.

Pekárenské firmy se shodují v tom, že se projevuje trend úspory práce v domácnosti a pokles domácího pečení. Pokud je výrobek dobrý, čerstvý a hezky vypadá, hospodyňky stále častěji radši šetří čas a koupí jej hotový. Podíl domácího pečení ale zvlášť v souvislosti s Velikonocemi a Vánocemi zůstává stále vysoký, podle odhadů asi 50procentní.

Podle Fleka zákazníci kladou stále větší důraz na čerstvost, očekávají širokou nabídku druhů a velikostí velikonočního pečiva a vyhledávají novinky. Vedle tradičních mazanců, beránků, zajíců, jidášů a perníčků firma připravila novinky, z nichž některé jsou inspirovány náměty ze zemí Evropské unie.


Zdroj: Hospodářské noviny, 5. 4. 2004





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.12.2025 17:02