Orrero rozšířilo výrobu parmazánu a chystá průnik do Evropy
17. 4. 2004 | ČTK
Česko-italská společnost Orrero investovala dalších 50 milionů korun do rozšíření závodu ve Třech Dvorech na Olomoucku, který jako jediný v zemi vyrábí originální sýr typu parmazán. Zvýšení výrobní kapacity závodu o takřka 70 procent na 2900 tun tvrdého sýra chce vedení společnosti využít pro expanzi na západoevropské trhy, kam bude moci sýrárna od května vyvážet bez dosavadních omezení.
"Sýr Gran Moravia z 97 procent exportujeme, přičemž hlavní část jej nyní směřuje do Itálie. Po vstupu do EU očekáváme větší nárůst prodeje i v ostatních zemích EU. Dovoz do EU byl totiž limitován dovozními licencemi a tato praxe, která brzdila náš obchod, s naším vstupem do EU skončí," řekl dnes novinářům předseda představenstva společnosti Orrero Augustin Gec. Vedení firmy Orrero, která nyní ve Třech Dvorech zaměstnává 40 lidí, podle něj již připravilo projekt na další rozšíření zpracovatelské kapacity závodu z nynějších 100.000 litrů až na 200.000 litrů denně. "Jak naše plány dopadnou, zatím nevíme. Všichni čekají, co se stane po 1. květnu. Nejsou to schopni říci ani naši dodavatelé mléka ani odběratelé v zahraničí. Je to jeden velký otazník," uvedl.
Dodal, že šéfové sýrárny ve svých plánech počítají i s postupným průnikem na východní trhy. "Náš obchod zde byl omezen výraznou celní ochranou a také nízkou kupní silou obyvatelstva," podotkl. Společnost Orrero zhruba tři procenta produkce prodává na tuzemském trhu, kde parmazán dodává supermarketům, restauracím a pizzeriím.
Společnost Orrero otevřela závod ve Třech Dvorech v roce 1996 a jeho stavba si tehdy vyžádala investici 21 milionů korun. V následujících letech postupně zvýšila zpracovatelskou kapacitu z 13.000 na 60.000 litrů mléka denně. Veškeré mléko potravinářská firma odebírá od zemědělců z okolí. Sýry typu parmazán patří mezi sýrové speciality s nejnáročnější výrobou a nejdelší dobou zrání. Sýr slouží k přímé konzumaci či jako přísada k dochucení různých pokrmů.
Zdroj: ČTK, 17. 4. 2004
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.12.2025 09:34
