Podniky v Olomouckém kraji investovaly kvůli EU stovky milionů
19. 4. 2004 | Mladá fronta Dnes
Potravinářské podniky v Olomouckém kraji v uplynulých letech investovaly stovky milionů korun do modernizace svých technologií, aby byly připraveny na vstup České republiky do Evropské unie. Po začlenění země do evropských struktur budou sice firmy čelit silnější konkurenci, na druhou stranu padnou překážky, které jim dosud bránily v expanzi na vyspělé západoevropské trhy. Například společnost Váhala z Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku kvůli vstupu do EU upustila od myšlenky modernizovat původní provoz a raději postavila nový závod na produkci masných a lahůdkářských výrobků, který byl již projektovaný podle parametrů Evropské unie.
Stavba si vyžádala investice 170 milionů korun a společnost Váhala jako jedna z prvních uzenářských firem v Česku loni v létě získala povolení exportovat své výrobky do členských zemí EU. "Máme vážného obchodního partnera v Německu, kterému jsme již menší množství našich výrobků na zkoušku dodali a byl s nimi spokojený. Obchod se ve větší míře rozběhne až po 1. květnu, protože v Německu nyní platí celní přirážka na naše zboží, která padne po vstupu ČR do EU," řekl spolumajitel společnosti Váhala Ladislav Denk. Prosadit se na německém trhu s českými uzenářskými výrobky podle něj nebude snadné.
"Panuje tam tvrdá konkurence. Na druhou stranu se říká, že ten kdo uspěje v Německu, tak má velkou šanci uspět i na dalších západoevropských trzích. V první fázi máme zájem o sousední Rakousko, které je nám chuťově blízké a dopravně schůdné," uvedl Denk. Masivně v uplynulých letech investovala do rozšíření výroby také česko-italská společnost Orrero, která má od roku 1996 ve Třech Dvorech na Olomoucku závod na výrobu sýra parmazán. Letos na jaře firma Orrero dokončila další rozšíření ročních výrobních kapacit o 70 procent na 2900 tun sýra a s parmazánem chce po odstranění dovozních licencí proniknout na evropský trh.
"Závod jsme už v 90. letech stavěli podle evropských norem, protože jsme jej plánovali jako exportní závod. Zatím sýr vyvážíme především do Itálie a menší množství do Kanady, USA a Austrálie. Po vstupu ČR do EU se ale chystáme expandovat do Evropy," řekl novinářům předseda představenstva společnosti Orrero Augustin Gec. Vstupu do EU se neobává ani pivovarnická skupina PMS Přerov, která sdružuje pivovary v Přerově, Hanušovicích a Litovli.
"Patříme ke čtvrté největší pivovarnické skupině na našem trhu a vyrábíme pivo v moderních provozech a na špičkových zařízeních, které odpovídají normám EU. Modernizace výroby si v posledních letech vyžádala investice za více než 80 milionů korun," řekl ředitel Pivovaru Zubr Pavel Svoboda. Středomoravské pivovary sázejí na to, že vaří pivo podle tradičních receptur a výrobních postupů, čímž se výrazně odlišují od pivovarnických gigantů.
Pivovary ze skupiny PMS Přerov nyní exportují část produkce hlavně do zemí střední a jižní Evropy. "Zejména střední Evropa je pro nás zajímavá. Se vstupem do EU se budeme snažit využít další možnosti," podotkl Svoboda.
Zdroj: Mladá fronta Dnes, 19. 4. 2004
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 17:13
